Menu Zavřít

Ekonomika ČR: nejisté oživení

20. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Český export má těžit z růstu v západní EvropěLetošní rok bude pro domácí ekonomiku zřejmě lepší než ten loňský. Prognózy jejího růstu se ovšem liší v závislosti na zdroji. Příznačné je, že největší optimizmus v tomto směru projevuje vláda, která počítá s růstem ve výši 3,3 %.

Český export má těžit z růstu v západní Evropě

BRAND24

Letošní rok bude pro domácí ekonomiku zřejmě lepší než ten loňský. Prognózy jejího růstu se ovšem liší v závislosti na zdroji. Příznačné je, že největší optimizmus v tomto směru projevuje vláda, která počítá s růstem ve výši 3,3 %.

Zejména výsledky průmyslové výroby naznačují, že hospodářské následky povodní jsou už v zásadě zažehnány. To pro vývoj v letošním roce vytváří dobrou základnu růstu, když totéž lze tvrdit o loňských slabých výsledcích některých odvětví (automobilový průmysl, cestovní ruch). Přesto je většina prognóz hospodářského růstu poměrně opatrná. V e hře je totiž řada vnějších i vnitřních faktorů - situace na Středním východě, ceny ropy, hospodářský vývoj zemí EU a zejména Německa, pohyb kurzů dolaru a koruny a v neposlední řadě i stav státních financí, především vývoj deficitů veřejných rozpočtů. Ze zářijového Kolokvia (setkání představitelů institucí, které se zabývají analýzou makroekonomického vývoje ČR) vyplynulo, že odhady růstu hospodářského růstu se pohybují v intervalu 1,5-4,4 %, přičemž jeho „průměrná“ hodnota dosáhla 3,3 %. Právě toto číslo se stalo základem tvorby státního rozpočtu, když například ČNB je již tradičně střízlivější a růst odhaduje na 1, 8 %. Tento údaj koresponduje s předpovědí renomovaného DIW (Německý institut pro hospodářský výzkum), která počítá se zvýšením HDP České republiky o 1,9 %. Všechny prognózy se shodují v tom, že v druhé polovině roku se hospodářská situace začne zlepšovat. Vyšší dynamika HDP se odrazí i v dalších oblastech, tak např. právě v druhém pololetí by měla míra nezaměstnanosti klesnout pod úroveň 10 procent. Očekává se také - oproti roku 2002 - mírné zrychlení růstu cen (z 2,2 na 2,8 procenta). Oprava chybných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu a vývoji HDP pravděpodobně povede k revizi všech citovaných údajů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).