Menu Zavřít

Ekologie v šumavském stylu

23. 7. 2007
Autor: Euro.cz

REZIDENCE BOROVÁ LADATakřka stovka bytových jednotek vyroste na okraji malé šumavské obce Borová Lada. Výstavba celkem 38 přízemních rodinných domů právě začíná, celý projekt má být dokončen na podzim příštího roku.Horské byty jsou v současnosti u developerů v České republice velmi oblíbené (více o tématu v Profitu č.

REZIDENCE BOROVÁ LADA Takřka stovka bytových jednotek vyroste na okraji malé šumavské obce Borová Lada. Výstavba celkem 38 přízemních rodinných domů právě začíná, celý projekt má být dokončen na podzim příštího roku.

Horské byty jsou v současnosti u developerů v České republice velmi oblíbené (více o tématu v Profitu č. 25/2007). Nejpopulárnější region - Krkonoše - je ovšem touto zástavbou trochu „přeplněný“. Proto se pozornost stavařů nyní soustřeďuje na neméně atraktivní Šumavu.

Rezidence Borová Lada vznikne ve stejnojmenné vesnici na území někdejšího okresu Prachatice, na hranicích Národního parku Šumava. Jde o komplex jedenácti rodinných domů a dalších 27 domů rovněž rodinného charakteru, ovšem se třemi bytovými jednotkami. Každá z 92 bytových jednotek bude disponovat několikasetmetrovou parcelou.

Investorem je společnost MEI Moravia, spadající pod nizozemskou developerskou skupinu Central Europe Group. Firma MEI, která pro tento projekt založila dceřinou společnost Borová Lada Project, dosud byla aktivní hlavně na Moravě, kde stojí za několika rezidenčními i komerčními projekty.

Náklady výstavby komplexu Borová Lada jsou odhadovány na 315 milionů korun, ukončena bude na podzim příštího roku.

MODERNIZOVANÉ TRADICE

Celý projekt - jeho autorem je ateliér Adam Rujbr Architects -se snaží o to, aby maximálně zapadl do přírodní scenerie a vnějším vzhledem navázal na tradiční horskou architekturu šumavského regionu. Domy jsou na přibližně pětihektarové ploše umístěny nepravidelně. Důležitou součástí projektu je proto i zeleň - po dokončení stavby bude prostor osázen dřevinami a rostlinami, které jsou typické pro lokalitu.

V rámci maximálního propojení rezidencí s okolní přírodou nebudou pozemky ani oploceny, počítá se jen s nízkými kamennými zídkami. Domy samotné jsou jakousi moderní variantou klasických horských chalup. „V co nejvyšší míře jsou použity přírodní materiály: masivní dřevo, místní kámen, vápenné omítky a šindel,“ říká ředitel MEI Moravia Andries Bruil.

BRAND24

Ekologický má ovšem být nejen „design“ domů, ale i jejich energetická ekonomika. „Jedná se o domy, které stojí na pomezí mezi nízkoenergetickými a pasivními (v pasivních domech se spotřeba energie blíží nule -pozn. red.),“ tvrdí Kamila Čadková z agentury Crest Communications, která projekt zastupuje mediálně. Domy budou vytápěny elektřinou, tedy bez lokálních dopadů na kvalitu ovzduší (zájemci si ovšem mohou objednat instalaci klasických kachlových kamen). Vzhledem k výjimečně účinné tepelné izolaci a systému pro využívání odpadního tepla a sluneční energie budou nároky na spotřebu energie minimální.

Ceny bytových jednotek, respektive rodinných domů, jsou ovšem i díky tomu spíše vyšší. Začínají na úrovni 2,8 milionu korun a v některých případech se šplhají až k sedmi milionům. Nedostatečná poptávka ale projektu nejspíš nehrozí. Už dnes prodejci registrují řadu rezervací, některé byty jsou už dokonce prodány.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).