Menu Zavřít

EK: Společné dluhopisy by měly zavést pouze státy s ratingem AAA

23. 9. 2011
Autor: profit

Evropská komise v pátek naznačila možnost, že společné evropské dluhopisy (eurobondy) by mohlo vydat pouze šest zemí eurozóny s nejvyšším hodnocením AAA. Tuto myšlenku podporuje místopředsedkyně EK Viviane Redingová, informovala agentura AFP.

Foto: Miloslav Hamřík

Společné evropské dluhopisy vyhrazené pouze pro šest zemí s ratingem AAA patří mezi jednu z možností, která se nyní studuje. Hlavním cílem je předejít budoucím dluhovým krizím.

Podle místopředsedkyně EK a komisařky pro spravedlnost, základní práva a občanství Redingové je třeba si vzít ponaučení ze Spojených států amerických, které mají také potíže s dluhy, ale nemají takové problémy na dluhopisových trzích. „Z tohoto důvodu navrhuji, aby všechny země eurozóny, které se těší nejlepšímu hodnocení, tedy Francie, Německo, Lucembursko, Rakousko, Nizozemsko a Finsko spojily své trhy s dluhopisy,“ sdělila představitelka evropské exekutivy v rozhovoru pro Hannoversche Allgemeine Zeitung. Tento krok by z jejího pomohl vytvořit „skálu uprostřed bouře“.

BRAND24

Mluvčí EK Pia Ahrenkildeová v Bruselu uvedla, že tato myšlenka je součástí by různých možností, které Komise analyzuje. Předseda Komise José Manuel Barroso již v minulém týdnu během svého projevu v Evropském parlamentu (EP) oznámil, že exekutiva v brzké době představí možnosti ohledně zavedení eurobondů.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).