Menu Zavřít

Edita Muchová: DPH neklesne, i když má

30. 6. 2014
Autor: čtk

Středolevé vládě se vůbec nechce do snižování daní. Nevadí jí ani popření vlastních tvrzení, která vykřikovala z opozičních lavic při jejich zvyšování.

Nejnovějším případem je daň z přidané hodnoty. Ta měla od roku 2011 stoupnout z 19 na 20 procent pouze dočasně a vrátit se zpět, pokud deficit veřejných financí klesne pod tři procenta.

Podmínka deficitu se splní a nad očekávání stoupá i výběr firemních daní, ale premiér Robert Fico našel argument, proč nic neměnit. Návrat daně na původní úroveň nebude mít podle něj absolutně žádný vliv na ceny, protože obchodníci je nesníží.

Peníze tak chce podle vlastních slov přerozdělit mezi lidi na „pozitivní programy“, přičemž jde asi o 200 milionů eur ročně. Je třeba uvést, že k opětovnému snížení DPH se nezavázal Fico, ale jeho předchůdkyně Iveta Radičová, která ho zakotvila do legislativy.

„Fico nechce už dodržet ani platný zákon,“ reagoval Ivan Štefanec z SDKÚ-DS. Byl to přitom Fico, který neustále upozorňoval na negativní dopady zvyšování daní pro lidi a chtěl místo toho zvýšit daň pro banky. „Na Slovensku začíná velmi těžká cesta pro obyčejné lidi, na ně se přenáší tíha státu,“ prohlašoval koncem roku 2010 v parlamentu. Neustále opakoval, že je potřeba se připravit na masivní zdražování. Dnes se mu hodí argumenty obchodníků. Ekonomové se přitom shodují, že konkurence by ceny tlačila dolů.


Čtěte také:

BRAND24

Na Andělu v Praze se uskutečnil miliardový obchod s kancelářemi

Finep chce v Praze na Barrandově postavit dalších 600 bytů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).