Menu Zavřít

Ebbersovi hrozí 85 let vězení

21. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Soud v New Yorku shledal vinným bývalého generálního ředitele americké společnosti WorldCom Bernarda Ebberse. Podle soudu je zodpovědný za škody, které podnik pod jeho vedením napáchal. Hrozí mu až 85 let vězení. Soud Ebberse obvinil z podvodu a zločinného spolčení. Definitivní rozsudek vynese 13.

června.

Účetní podvod ve WorldComu dosáhl asi 11 miliard dolarů a na jeho konci byl pád firmy. Ta vyhlásila v červenci 2002 největší bankrot v historii Spojených států. Zastínila i krach energetické společnosti Enron. Rozsudek přichází více než dva roky poté, co vnitřní audit zjistil nesrovnalosti v účtech a auditoři se začali dotazovat na okolnosti.

Prokuratura třiašedesátiletého Ebberse vylíčila jako člověka, který byl posedlý tím, aby udržel cenu akcií svého podniku na co nejvyšší úrovni. Za ne zcela jasných okolností si totiž od své firmy vzal půjčku 400 milionů dolarů, za kterou ručil akciemi WorldComu. Ebbers celou dobu vyšetřování zapíral, ale stál proti němu bývalý finanční ředitel Scott Sullivan.

CONTENT24

Foto popis| Bernard Ebbers.

Foto autor| foto: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).