Menu Zavřít

eBanka - neBanka?

14. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Banka se při poskytnutí úvěru Grossové dopustila z hlediska úvěrové politiky a strategie hrubých chyb. Otom, že eBanka spadla poskytnutím úvěru firmě Denna Production premiérovy manželky Šárky Grossové do něčeho, do čeho rozhodně nechtěla, není pochyb.

Banka se při poskytnutí úvěru Grossové dopustila z hlediska úvěrové politiky a strategie hrubých chyb.

Otom, že eBanka spadla poskytnutím úvěru firmě Denna Production premiérovy manželky Šárky Grossové do něčeho, do čeho rozhodně nechtěla, není pochyb. Ať už byl před rokem důvod ke schválení jejího pětimilionového úvěru jakýkoli, pracovníci banky odvedli svoji práci poněkud liknavě. A liknavě se nyní staví i k vysvětlování celé záležitosti.

Záměrem firmy Denna Production bylo vybudovat v kupovaném domě v ulici Na Proseku luxusní byty. Na otázky týdeníku Profit týkající se úvěru této firmě eBanka odpověděla pouze tolik, že informace o svých klientech neposkytuje, protože jsou součástí bankovního tajemství. Prostudovala před poskytnutím úvěru podnikatelský záměr firmy? Zjistila, zda nemovitost, kterou přijala jako záruku za úvěr, již neslouží jako záruka za jiný úvěr? Požadovala předložit územní rozhodnutí a stavební povolení pro celý stavební projekt? Neřekneme!

Tiskový odbor obdržel od Profitu i obecné otázky týkající se strategie banky při poskytování podnikatelských úvěrů. Dotazy stejného typu pak Profit rozeslal dalším bankám na trhu. Chtěli jsme vědět, zda před poskytnutím úvěru od klienta požaduje předložení podnikatelského záměru včetně -pokud jde o výstavbu nějakého objektu - stavebního povolení, územního rozhodnutí a dalších potřebných dokladů. A jestli prověřuje nemovitost, kterou přijímá jako záruku.

Všechny oslovené banky odpověděly, a to poměrně shodně. Ano, tyto náležitosti jsou nutné. Naproti tomu se eBanka stále odvolávala na bankovní tajemství. Při telefonickém upozornění, že jde pouze o dotazy týkající se strategie, mluvčí banky uvedla, že si není jistá, zda něco ze své strategie chce banka nyní zveřejňovat.

Že by špatné svědomí? Posuďte sami. Firmě Šárky Grossové půjčila eBanka zhruba pět milionů korun na dobu jednoho roku. Její šéf Luboš Černý nedávno v tisku potvrdil, že úvěr je v pořádku, splatný v řádu několika týdnů a celý projekt běží.

Jelikož však na výstavbu dodnes neexistuje územní rozhodnutí ani stavební povolení, nemohla jej mít k dispozici loni při schvalování úvěru ani eBanka. Nakolik zkoumala podnikatelský záměr, když není zřejmé, z čeho by byl projekt financován a přestavba by vyšla odhadem na desítky milionů korun, zůstává otázkou. Fatální chybou pak je přijetí záruky za úvěr již jednou zastavenou nemovitosti. Úvěr pro Dennu je totiž zaručen domem v Buzicích patřícím spřízněné podnikatelce Libuši Barkové, která už jím zaručila úvěr od České spořitelny.

BRAND24

Pokud tedy eBanka chtěla vyjít vstříc paní Grossové a půjčit jí i proto, že je manželkou premiéra, měla si rozhodně celou věc náležitě ošetřit. Místo toho se dopustila hrubých chyb - posuzováno ne z hlediska morálky, nýbrž konkrétní úvěrové politiky a strategie. Podobně odlehčeně „ přiklepávaly“ některé úvěry na své porevoluční cestě nově vzniklé menší banky, které dnes již nejsou na mapě. Aby si tedy eBanka, kterou využívá řada klientů poměrně ráda díky její rychlosti a kvalitnímu internetovému bankovnictví, nevysloužila před svůj název malé „n“.

(viz též článek na straně 25)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).