Menu Zavřít

E.ON se propadl do třímiliardové ztráty

10. 8. 2016
Autor: čtk

Největší německá energetická společnost E.ON se v prvním pololetí propadla do ztráty 3,03 miliardy eur (81,9 miliardy korun), zejména kvůli rozsáhlým odpisům souvisejícím s divizí Uniper. Firma dnes také upozornila, že další velké odpisy nelze v této divizi vyloučit. E.ON, který působí i v České republice, se chystá divizi Uniper vyčlenit do samostatného podniku. V loňském prvním pololetí měl E.ON zisk 1,15 miliardy eur.

Divize Uniper zahrnuje aktivity v oblasti konvenční výroby elektřiny. Akcionáři E.ON v červnu schválili plán na vyčlenění divize do samostatné firmy (více si přečtěte zde), která by příští měsíc měla vstoupit na burzu.

E.ON dnes uvedl, že plány v tomto směru se nemění. Vyčlenění Uniperu podle vedení firmy uvolní zbytku společnosti peníze na plánovanou expanzi vybraných aktivit.

Na E.ON má nepříznivé dopady masivní podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát, protože výrazně snižuje velkoobchodní ceny elektřiny. Firma se ale potýká rovněž s negativními důsledky rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energetiku.

Odpisy spojené se snížením hodnoty majetku ve výrobě elektrické energie a uskladnění plynu dosáhly v pololetí spolu s rezervami na případné ztráty 3,8 miliardy eur. Společně s těmito odpisy tak E.ON snížil hodnotu svých elektráren a plynárenských podniků od roku 2014 již o více než 18 miliard eur, poznamenala agentura Reuters.


Přečtěte si, jakým způsobem chce Evropa snížit závislost na ruském plynu:

Obrat? Brusel chce podporovat jadernou energetiku

Německá jaderná elektrárna Isar

Akcie E.ON před koncem dnešního obchodování ztrácely více než sedm procent, což byl jeden z nejhorších výsledků mezi podniky z hlavního indexu. Za cenovým propadem stály obavy z dalšího snižování majetku a také z toho, že podnik si možná bude muset obstarat nový kapitál. Hlavní index frankfurtské burzy DAX odepisoval zhruba 0,3 procenta.

Finanční ředitel Michael Sen řekl, že další odpisy majetku by mohly přijít, až bude nový podnik Uniper na burze. Nynější účetní hodnota skupiny E.ON ve výši zhruba 12 miliard eur totiž bude muset být uvedena do souladu s očekávanou tržní hodnotou. Tu analytici odhadují na zhruba pět miliard eur.

Na českém trhu působí E.ON od roku 1998. Dodává elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobuje více než 220 tisíc zákazníků, převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Dnešní vývoj akcií E.ON

Dále čtěte:

BRAND24

ČEZ spadl pololetní zisk o desetinu na 13,8 miliardy

Ropní giganti hlásí hluboké propady zisků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).