Menu Zavřít

Dvoumiliardový tendr zrušen

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

KIVS

BRAND24

Úředníci ministerstva vnitra mají další problém týkající se projektu KIVS (Komunikační infrastruktura veřejné správy). Antimonopolní úřad totiž minulý týden zrušil téměř dvoumiliardové výběrové řízení na dodávky internetového připojení a volání přes pevnou linku pro úřady zapojené do KIVS. Ministerstvo vnitra, které s telekomunikačními operátory předjednává podmínky pro další orgány veřejné správy, se podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dopustilo několika chyb, takže tendr se musí opakovat. Ministerstvo navíc dostalo 30tisícovou pokutu a stejnou sumu musí uhradit i na nákladech řízení.
Antimonopolní úřad tak vyhověl stížnostem, které podaly České Radiokomunikace a Dial Telecom. Firmám se nelíbil diskriminační požadavek na minimální půlmiliardový obrat a rychlost zavedení služby, což nové potenciální dodavatele znevýhodňovalo oproti současným. Společnosti napadly rovněž požadavek na certifikát ISO 27001 pojednávající o informační bezpečnosti u případného dodavatele. „Zadavatel nedodržel postup stanovený v zákoně o veřejných zakázkách, což mohlo podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Proto ÚOHS zadávací řízení ruší,“ píše se v odůvodnění, které má týdeník Euro k dispozici.
Otázkou zůstává, na základě jakých kontraktů budou úřady odebírat telekomunikační služby po 27. září letošního roku, kdy vyprší současné – již jednou prodloužené – prováděcí smlouvy KIVS. Dle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra je možné kontrakty prodloužit ještě jednou o půlrok, tedy do konce března příštího roku. To je však mezním termínem. Vnitro bude tudíž muset urychleně vyhlásit a vyhodnotit nový tendr, aby bylo možné nové smlouvy podepsat do příštího jara.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).