Menu Zavřít

Dvojí pojištění stejné věci

4. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Je možné pojistit jednu a tutéž věc udvou různých pojišťoven (na stejné období), pokud oběma platím pojistné? Nebo to nějaký předpis zakazuje? Martin Z. V současné době je právní úprava týkající se pojištění koncentrována zejména do zákona č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě, ve znění pozdějších předpisů.

Je možné pojistit jednu a tutéž věc udvou různých pojišťoven (na stejné období), pokud oběma platím pojistné? Nebo to nějaký předpis zakazuje? Martin Z.

V současné době je právní úprava týkající se pojištění koncentrována zejména do zákona č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon upravuje vztahy účastníků pojištění vzniklého na základě pojistné smlouvy.

První skutečností, kterou je nutné si při odpovědi na položený dotaz uvědomit je, že pojistná smlouva a veškeré další vztahy vzniklé na jejím základě spadají do oblasti soukromého práva. Jednou ze stěžejních zásad soukromého práva přitom je, že každý může to, co mu zákon výslovně nezakazuje.

Uvedená zásada je beze zbytku aplikovatelná i na otázku dvojitého pojištění. Zákon o pojistné smlouvě neupravuje v žádném ze svých ustanovení možnost, že by stejná pojistná událost byla pojištěna vícekrát - respektive nic takového nezakazuje.

Obecně tedy platí, že takový postup je možný. Dokonce nejenom možný, ale v praxi také poměrně častý. Jedná se zejména o velmi praktické případy, kdy má pojistník uzavřeno více pojistných smluv kryjících stejnou pojistnou událost u různých pojistitelů, přičemž první pojistná smlouva se vztahuje na určité významné riziko (například pojištění odpovědnosti za škodu ve velmi vysoké výši), s čímž souvisí i tomu odpovídající spoluúčast pojistníka požadovaná pojistitelem.

Vedle uvedené pojistné smlouvy má pojistník uzavřenu další pojistnou smlouvu na tutéž pojistnou událost, přičemž maximální výše pojistného plnění odpovídá výši spoluúčasti pojistníka z první pojistné smlouvy. Také v této druhé pojistné smlouvě existuje nějaká spoluúčast pojistníka, je však s ohledem na nižší maximální pojistné plnění rovněž mnohem nižší než v případě první pojistné smlouvy.

Pojistník tak v konečném důsledku kombinací dvou uvedených pojistných smluv dosahuje maximálního pokrytí rizika s nízkou spoluúčastí tvořenou pouze spoluúčastí z druhé pojistné smlouvy.

BRAND24

Již mnohem méně frekventované, byť možné, je uzavření více pojistných smluv se stejnými nebo velmi podobnými parametry, které kryjí stejné pojistné riziko.

Mgr. PavelWeikert KŠD Šťovíček advokátní kancelář

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).