Dvojí metr na školní jídla

07. června 2004, 00:00 - EVA MARTÍNKOVÁ
07. června 2004, 00:00

NA STEJNOU SLUŽBU PLATÍ ODLIŠNÁ PRAVIDLA O DPH Na narušení hospodářské soutěže v souvislosti s novým zákonem o DPH upozorňují velké stravovací společnosti. Nedojde-li k nápravě, jsou připraveny obrátit se k institucím EU.

**NA STEJNOU SLUŽBU PLATÍ ODLIŠNÁ PRAVIDLA O DPH

Na narušení hospodářské soutěže v souvislosti s novým zákonem o DPH upozorňují velké stravovací společnosti. Nedojde-li k nápravě, jsou připraveny obrátit se k institucím EU.

Nový zákon o dani z přidané hodnoty v paragrafu 57 stanoví, že služby v rámci výchovně vzdělávacího procesu jsou osvobozeny od DPH, pokud jsou poskytovány školskými zařízeními. Paragraf se vztahuje i na školní jídelny. Zaměstnává-li tedy škola vlastní kuchařky, myčky nádobí a účetní, může poskytovat levnější obědy, neboť neplatí DPH. Avšak žáci ve školách, kterým stravovací služby poskytují specializované společnosti, si od 1. května musí připlatit. Tyto společnosti jsou podle nového zákona nuceny uplatňovat na školní stravování 19% DPH z přidané hodnoty. Jinými slovy: oběd podaný zaměstnancem školy je zhruba o 2,70 Kč levnější než stejný oběd, připravený profesionálem ze soukromé stravovací firmy. Jak upozorňuje ředitel cateringové společnosti Eurest Miroslav Šole, stejný druh služby, poskytované za jinak shodných podmínek, se liší cenou z důvodu různého daňového zatížení. Stravovací společnosti se proto cítí diskriminovány. Jejich zástupci navrhují, aby novela zákona daňové podmínky ve školním stravování sjednotila. „Výklad zákona je nejasný. Jsou školní jídelny skutečně součástí výchovně vzdělávacího procesu? V předškolních zařízeních jistě ano, ale například na gymnáziích je to poněkud nelogické,“ podotýká daňový poradce Jan Ambrož. Je přesvědčen, že osvobození školních jídelen od DPH není na místě. Lze očekávat, že mnozí rodiče budou kvůli levnějším obědům požadovat, aby školy zrušily smlouvy s cateringovými společnostmi a zavedly vlastní stravování. Ředitel Gymnázia Jana Keplera v Praze 6 Jiří Růžička upozorňuje, že takový krok by školám po administrativní stránce zkomplikoval provoz a navíc by studenty připravil o moderní způsob stravování, které profesionální firmy přinášejí. Žáci si v rolích klientů zvykají na kulturu stravování, mohou si sami vybrat z několika jídel, nikdo jim nenutí polévku a denně mají výběr chutných zeleninových salátů. „Pokoušíme se vysvětlit tuto diskriminaci v parlamentu, u předsedů jednotlivých politických stran, oslovili jsme dopisem ministra financí Sobotku, měli jsme schůzku s jeho náměstkyní Yvonne Legierskou,“ říká ředitel Eurestu Miroslav Šole a deklaruje odhodlání bojovat za stejné podmínky na trhu i u evropských institucí. Šéf rozpočtového výboru parlamentu Miroslav Kalousek má nyní na stole návrh, jak situaci řešit. Zástupci stravovacích společností se domnívají, že by všechny subjekty poskytující školní stravování měli uplatňovat 19% DPH, případně že by školní stravování mohlo být zařazeno do snížené sazby DPH podobně jako je tomu u zdravotní nebo sociální péče. Posoudit, zda je současná situace skutečně diskriminací jednoho podnikatelského subjektu, by měl Úřad na ochranu hospodářské soutěže, na který se stravovací firmy v těchto dnech obrátily.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče