Dvakrát do téže řeky

01. července 2010, 16:00 - Dana Langášková
01. července 2010, 16:00

Hendikep příjemného podniku na Starém Městě

(celý podtitulek)
Hendikep příjemného podniku na Starém Městě – host se neubrání potřebě porovnávat

(text)
Kdo už dávno oplakal ztrátu kreativního podniku Angel na pražském Starém Městě, dostal před časem náplast v podobě Céleste bistra (týchž majitelů), jež až na pár červených polštářků a záclon takřka pietně uchovalo dřívější výzdobu i mobiliář. Tatáž zůstala i formule obědového menu – dva chody za 290 Kč, tři chody za 390. Změnil se tedy jen obsah talířů. Céleste bistro je mladším a menším sourozencem restaurantu Céleste, který milovníci dobrého jídla navštěvují v nejvyšším patře Tančícího domu. Z toho vyplývá, že na talíři najdete – v souhře s velkým „nebeským“ bratrem – především pokrmy moderní francouzské kuchyně. Naše chuťové buňky navštívily Angel blahé paměti i Céleste, troufáme si tedy říct, že ke srovnání studie máme solidní předpoklady.
Oťukáváme menu i jídelní lístek. Předkrmy volíme ve znění kedlubnový salát s krevetami a listový salát s lehce zauzeným kuřecím masem. Po úvodním renoncu (dostáváme salát mesclun místo kedluben a tak minimální množství avokáda, že jsme si ho nevšimly a tvrdošíjně se dožadovaly jiného salátu…) se konečně pouštíme do ochutnávání. Salát z jídelního lístku je zkombinován z celé řady mile svěží zeleně (polníček, frisée, rukola, hlávkový salát), je navíc výtečně ochucen za přispění ořechového oleje. Plátky kuřecího masa jsou tak jemné, že by člověk usuzoval spíše na krůtu, zauzení je velmi decentní (přesně jak nás při našem mírném zaváhání konejšila servírka). Množství avokáda, původně menší než malé, bylo napraveno donáškou mističky s dalšími plátky. Pokrm jako takový by klidně obstál jako lehký letní oběd a rozhodně ho můžeme doporučit.
Salát z denní nabídky představuje příjemně neotřelou úvodní partii. Sestává z tenounkých plátečků kedluben ve vynikající marinádě, dvou ogrilovaných krevet, semínek černého sezamu a čerstvého koriandru. Je ohromně lahodný a okamžitě v nás vyvolává reminiscenci na starý dobrý Angel – asijskou inspiraci nelze zapřít. Druhé chody zastupuje filet z tresky obecné pečený na kůži se špenátem a citronovou omáčkou (z menu) a entrecôte ze stálé nabídky.
Treska má pěkně opečenou kůžičku, rychle orestované celé listy špenátu jsou však prakticky neslané. K jemné rybě by pasovalo trochu toho řízu – třeba v podobě česneku, osvědčeného parťáka špenátu. Bílá omáčka však asistuje v množství opravdu minimálním, citron v ní prakticky necítíme. Celé je to na náš vkus příliš nevýrazné, ale pokud máte žaludeční dietu, asi byste byli spokojeni. Od Céleste však člověk přece jen čeká poněkud jiný chuťový zážitek, tohle byla prostě nuda, byť zhotovená z dobrých surovin.
Entrecôte v místním provedení je značně vysoký kus poněkud prorostlého hovězího, připraveného sotva medium (bez optání) na silném červeném víně. Není špatné, ale bez mučení přiznáváme, že třeba v Café de Paris na Malé Straně umějí o hodně lepší, včetně fantastického sósu a hranolků, které tam krájejí na tenké mikádové útvary. Kdo však má pomfrity raději po dřevorubecku, místní verze mu patrně bude vyhovovat. Dezerty jsme se taky rozhodly kombinovat: z menu to byl jahodový sorbet a z lístku nougat glacé s jahodovou omáčkou.
Sorbetu dostáváme dva kopečky, je dobrý, neobsahuje nežádoucí velké krystaly ledu a chutná skutečně po jahodách; jahodový coulis však obsahuje na náš vkus příliš cukru, navíc jahodová zmrzlina s jahodovou omáčkou je kombinace poněkud monotematická. Ale budiž, je sezona jahod, tak si jich užijme… Pokud si pod názvem nougat představíte hnědou čokoládovou kostičku, kterou prodávají na váhu v některých českých cukrárnách, jste vedle jak ta jedle. Klasický nougat – bílý – se připravuje ze svařeného cukrového sirupu s medem, do něhož se všlehá sníh z bílků a strouhané mandle, případně další ingredience. Vše se nechá ztuhnout, v našem případě zmrznout, protože varianta Céleste se podává jako zmrzlina. Cukrář do směsi přidal i výborné obří rozinky a pekanové ořechy. Dlužno poznamenat, že takový dezert představuje nebezpečí pro ty, kdo by rádi nějaké to kilo shodili, je totiž ukrutně sladký. Od nadrobno nasekaných pár jahod a čehosi jako karamelové omáčky úlevu rozhodně nečekejte.
Závěr našeho oběda obstaralo opravdu dobré espreso, ovšem mléko bylo bohužel studené a sklenička vody chyběla. Tomuto jevu jsme dosud nepřišly na kloub: což je takový problém ohřát mléko a naplnit sklenku vodou? V Praze evidentně ano, a to i v elegantních a mimořádně drahých podnicích. Onehdy jsme v jednom takovém sice vyfasovaly ke kávě tácek s plnou cukřenkou, ale vodu nikoliv. Platíme 1370 korun a přemýšlíme, jak dnešní návštěvu shrnout. Kdybychom někdy potřebovaly zajít na pracovní oběd, kde nám tolik nezáleží na intenzivním chuťovém prožitku, asi bychom do Céleste bistra zašly. Atmosféra i prostředí jsou příjemně klidné, obsluha je profesionální – i když kdysi mívala větší švih – ten jako by se byl přesunul do luxusnějšího podniku v Tančícím domě, a totéž se stalo i s jídlem. Místní kreace nás prostě nějak neuhranuly, i když nic nebylo vyloženě špatné – tvrzení z webové stránky, že zde zažijete nespoutaný luxus v podobě excelentní obsluhy, vynikajícího jídla, kvalitních vín a dokonalého prostředí, se však nepotvrdilo. A asi jsme si nemohly pomoci a stále bezděky srovnávaly s někdejším chuťovým ohňostrojem úžasné šéfkuchařky Sofie Smith. Musíme proto znovu vyslovit nesmírnou lítost nad tím, že majitelé Angelu podnik zavřeli – proslýchá se, že kvůli vysoké ceně surovin a nedostatečné návštěvnosti – tu si ovšem nedovedeme vysvětlit. Tak fantastické jídlo podobného druhu totiž v Praze nikde jinde nedostanete. Máme několik zahraničních přátel, zvyklých ve svých zemích chodit do nejlepších podniků, kteří při každé návštěvě Prahy trvali v první řadě na návštěvě Angelu. Zdá se, že v Praze jsme bohužel ještě pořád sto let pozadu…

Céleste bistro
Adresa: V kolkovně 7, Praha 1
Tel.: 773 222 422
www.celestebistro.cz Otevírací doba: Druh kuchyně: francouzská
Platební karty: všechny běžné Hodnocení restaurace:
jídlo 43 bodů z 50
servis 18 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 10 bodů z 10
Kvalita/cena 8 bodů z 10
Celkem 88 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY 7/10

+ Obsáhlý vinný lístek, příznivé ceny - Zcela absurdní text na webových stránkách (např. „Ulice, kde sídlí naše francouzská restaurace Praha 1 v Tančícím domě, se jmenuje V Kolkovně.“)

Výběr z jídelního lístku:
Jemně zauzené kuře s trhanými listovými saláty, avokádem a ořechovou vinaigrette 185,-
Čočkový salát s konfitovanou kachnou a pošírovaným vejcem 215,-
Marinované kalamáry a chobotnice s černými olivami, bazalkou a rajčaty 225,-
Hovězí entrecôte se silnou omáčkou z červeného vína, domácí hranolky 395,-
Moravské jehněčí biokotletky s lilkem, cizrnou a estragonovou omáčkou 385,-
Grilovaný tuňák s hráškovým pyré a Marsala omáčkou 415,-
Čokoládovo-pomerančový dort 145,-
Nougat glacé s jahodovou omáčkou 125,-

Výběr z vinného lístku :
2007 Riesling Grand cru Kirschberg de Barr Dom. Leipp-Leininger 790,- 2008 Pouilly – Fumé Dom. Jonathan Pabiot 575,-
2006 Meursault Les Narvaux Dom. Vincent Bouzereau 1690,- 2008 Crozes Hermitage Dom. des Entrefaux 750,- 2006 Riesling Ürziger würzgarten (120y) Weingut Dr. Loosen 1350,-
2005 Givry 1er Cru Dom. Clos Salomon 1200,- 2007 Saint – Émilion Grand cru Chateau du Barry 1200,- 2006 Chateauneuf du Pape Dom. de la Côte de l'ange 1200,-

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče