Dusičnany pod kontrolou

27. července 2009, 21:55 - Táňa Králová
27. července 2009, 21:55

Penny propaguje zdravé české saláty a probouzí ostatní prodejce

Máte rádi zeleninu, nechcete se ládovat dusičnany a bio vás z nejrůznějších důvodů neoslovilo? Pak si můžete koupit „něco mezi“, odborně řečeno zeleninu ze systému integrované produkce (IPZ). Jejímu růstu se dá pomoci hnojením dusíkem a choroby lze zastavit postřiky pesticidů, ale na rozdíl od obyčejné mrkve, hlávkových salátů nebo ředkviček mnohdy napěchovaných dusičnany se u integrované zeleniny musí s chemií nakládat rozvážněji. Pro každý druh jsou přesně dané maximální limity, nejdrsnější přípravky jsou zakázané. „Dávky dusíku jsou minimálně o třicet procent nižší než u běžné zeleniny. Přirozeně je pak taková zelenina zdravější, když poměřujeme obsah dusičnanů,“ ujišťuje předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman, jenž dodává, že u konvenční zeleniny jsou dusičnany často na hraně limitu, který ještě připouští norma.

Deníček pro ředkvičky Celé kouzlo zdravější zeleniny je založené na dobrovolnosti pěstitelů. Kdo se do systému přihlásí, zkomplikuje si dodržováním ekologičtějších pravidel život a upíše se k věčnému papírování. Kedlubnám, cibuli či ledovému salátu musí vést pravidelně deníček neboli technologickou kartu plodin. Do ní zapisuje každý úkon, který na tom kterém poli a políčku provedl. Neví přitom, kdy ho navštíví inspektoři, aby vše prověřili. Takové zelenině se proto říká kontrolovaná. Zákazník ji pozná podle jednotného loga, graficky trochu zkombinovaného.
„Každý produkt v regálech obchodů má rodný list. Při případných problémech je pak možné dohledat, od jakého pěstitele a z jakého pole zelenina pochází nebo jakým pesticidem a v jakém množství byla postříkaná,“ vysvětluje Aleš Schneiberg, obchodní ředitel největší tuzemské zelinářské firmy Bramko ze Semic v Polabí. Zasedací místnost je ten den výjimečně volná. „Většinou tu sedí nějací kontroloři. Když zrovna neprověřují kvalitu zeleniny a bohatou evidenci kolem systému IPZ, vzpomene si na nás finanční úřad nebo cizinecká policie. Jako největší český zelinář jsme nejvíc na očích,“ dodává Schneiberg.

Finanční pobídka Bramko vlastní certifikát na kontrolovanou zeleninu od minulého roku. Logo IPZ zatím v Česku získala padesátka zelinářů, kteří se na celkové produkci zeleniny podílejí asi 40 procenty. „Cílem je, aby to bylo 75 procent, podobně jako v Rakousku a Německu. Někoho však odrazuje náročná administrativa,“ říká šéf zelinářské unie. Za víc práce, menší výnosy a jistou šetrnost k životnímu prostředí dostávají pěstitelé finanční bonus. Na každý hektar jim stát ročně vyplácí příspěvek 440 eur, aktuálně necelých dvanáct tisíc korun, většina jde z evropských zdrojů. I přes tuto motivaci to tři zelináři vzdali.
Ekologičtí a „integrovaní“ zelináři se vzájemně moc nemusejí, každý si hájí to své. „Nedovedu si představit, že bychom v takovém rozsahu dělali bio. V plné sezoně vypravíme za den i 52 kamionů,“ poznamenává obchodní ředitel Bramka, které zeleninu pěstuje na 1100 hektarech. Výpěstky ze Semic směřují do všech obchodních řetězců v tuzemsku s výjimkou Teska a také do velkoobchodů i do řetězců na Slovensku. V tuzemsku zákazník jednoduše rozpozná kontrolovanou zeleninu od obyčejné jen v prodejnách Penny. Jako první začala tato síť lidem vysvětlovat, že jim nabízí zdravější, navíc české produkty a k tomu za ceny srovnatelné s ostatní zeleninou. „Najednou se i další obchodníci zajímají, co to je integrovaná produkce,“ těší Schneiberga.

Domácí nabídka nestačí V Penny Marketu, který rozjel osvětu, tvoří kontrolovaná zelenina s dohledatelným původem bezmála polovinu z celkové nabídky tohoto sortimentu. „Plánujeme další rozšíření, ale ne vždy je možné stoprocentně zajistit zboží pouze z produkce IPZ. Limituje nás sezonnost i dodávky jednotlivých zemědělců s certifikátem,“ říká jednatel společnosti Penny Market Pavel Kebísek. Situaci přirovnává k biopotravinám, kde také výrobci nestačí vyhovět poptávce. „V současné době jednáme s našimi zahraničními obchodními partnery o dovozu zeleniny od pěstitelů zapojených v obdobném systému. Samozřejmě se to týká zboží, které nebude možné zajistit z české produkce,“ zdůrazňuje Kebísek. Penny má nyní v sortimentu jedenáct druhů zeleniny s logem IPZ. V příštích měsících ho chce dál obohatit. „Půjde zejména o cukety, saláty lollo rosso a biondo,“ jmenuje šéf diskontní sítě. Pro příští sezony chce nabídku obohatit třeba o brokolici, květák či pórek.
Bramko je ale nedodá. S pěstováním květáku skončilo po neúspěšném souboji s levnou polskou konkurencí. Podobně to nejspíš dopadne i s pórkem, který se na český trh vozí za bezkonkurenčně nízké ceny hlavně z Belgie, Nizozemska a Polska. „Chceme se spíš zaměřit na méně druhů zeleniny a ještě víc se soustředit na kvalitu,“ říká Schneiberg.
Kontrolovanou zeleninu nakupuje Penny přímo od Bramka a dalších pěstitelů, „abychom zákazníkům zajistili co nejčerstvější zboží a nejnižší cenu“, vysvětluje šéf diskontní sítě Kebísek. „Čerstvé – o tom je i celé naše snažení,“ dodává obchodní ředitel Bramka. Oceňuje, že Penny se jako první řetězec přihlásil k podpoře české produkce. „Nikdo jiný to tady nedělá, přitom v jiných zemích je běžné, že obchodníci propagují domácí výrobce,“ poukazuje Schneiberg. Vzpomíná, jak Bramko před lety vyváželo zeleninu do Francie, ale nesmělo být nikde napsáno, že pochází z Čech. Při placení už Penny nerozlišuje, jestli má zelenina ochrannou známku. „Musíme dát stejnou cenu jako konkurent. Výhoda je v tom, že zboží vezmou spíše od nás,“ říká Schneiberg. A o to také jde. Prodat.

BOX:
Kontrolovaná zelenina Takzvaný integrovaný systém produkce zeleniny je díky omezeným dávkám chemikálií šetrnější k přírodě i lidskému zdraví. Nejtoxičtější přípravky se vůbec nesmějí používat. Proti škůdcům se přednostně používá biologická ochrana, chemie se dostává ke slovu, až když je nejhůř. Průběžně se kontroluje půda, předepsané jsou rozbory na obsah reziduí pesticidů, živin a těžkých kovů. Zelináři musejí vést podrobnou evidenci o všech zásazích, takže je možné zpětně dohledat, s čím a kdy se pěstovaná zelenina setkala. Dávky chemických přípravků je povinné rozdělit do více aplikací. Co konvenční zelinář zvládne nadvakrát, „integrovaný“ musí rozdělit na čtyři až pět aplikací. Dodržování pravidel ověřuje více organizací. Ochrannou známku IPZ, kterou uděluje Zelinářská unie Čech a Moravy, může pěstitel získat po dvouletém přechodném období. Souběžně nemůže pěstovat zeleninu normální a v systému IPZ, aby se vyloučila záměna.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče