Menu Zavřít

Dušan Šrámek: Tečka za válkou žalobců

2. 2. 2016
Autor: ČTK

Nečekané odstoupení pražské městské státní zástupkyně Jany Hercegové, jejích dvou náměstkyň a čerstvě i dvou vedoucích oddělení budí otázky, co se za vlnou odchodů skrývá.

Zatím jedinou, byť nepotvrzenou informací je spekulace České justice, že důvodem rezignace byl tlak na vyšetřování podezřelé dotace na Babišovo Čapí hnízdo.

Toto vyšetřování MSZ dozoruje. Rekreační objekt Čapí hnízdo získal 50 milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. Dotační program byl ale určen pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu, takže Andrej Babiš se jako skutečný vlastník projektu skrýval. Je totiž velká otázka, zda by farma jako součást ziskového holdingu Agrofert měla na dotaci nárok.


Přečtěte si: Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony


Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod přišlo na státní zastupitelství koncem listopadu. Žalobci podle serveru dospěli k tomu, že trestní oznámení může mít reálné základy, a postoupili ho těsně před Vánoci policii.

Na druhé straně Hercegová nepatřila k žalobcům, kteří by se nechali jen tak zastrašit. Několikrát se dokázala postavit vůči různým politickým a mediálním tlakům. Například při vyšetřování údajné korupce ministra Pavla Drobila, kdy se neváhala vzepřít ani vedení Nejvyššího státního zastupitelství. Přestože nelze vyloučit, že existoval tlak i v této konkrétní kauze, důvody rezignace je přece jen zřejmě potřeba hledat jinde. A budou obecnějšího charakteru.

Hercegová zůstávala v soustavě žalobců jako poslední mohykán spojený s bývalým vedením.

Když začal bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil provádět nevybíravé čistky v čele soustavy státního zastupitelství, dojednal tehdy premiér Petr Nečas s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, že se zastaví právě přede dveřmi pražského zastupitelství.

Hercegová tak zůstala v celé soustavě jako poslední mohykán spojený s bývalým vedením. Když po prvotním odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly nastoupil na jeho post dočasně Stanislav Mečl z NSZ, nechal si vytáhnout k prověření více než třicet kauz. Přestože šetření nenašlo žádné pochybení, našly se další příčiny k pokračování konfliktu.

Hercegová se pak dostala do sporu se současným vedením veřejné žaloby i kvůli kritice problematického návrhu zákona o státním zastupitelství. Na něm velmi úpěnlivě trvá tandem Zeman–Bradáčová. MSZ na zákonu vadily samotné jeho základy – jak rušení vrchních státních zastupitelství, tak vznik protikorupčního speciálu.

Odchodem Hercegové odchází zároveň z vrcholu soustavy veřejné žaloby poslední z představitelů „liberálních“ státních zástupců. Její odchod tak lze označit i za poslední tečku za takzvanou válkou žalobců. Válkou, na jejíchž vlnách se k moci prodrala prokurátorská klika, která sice sklízí mediální potlesk za svůj tvrdý postup, ale kromě řady zničených životů a kariér zatím nic moc nepředvedla.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice


Čtěte také:

Denník N: Babiš byl vždy součástí zkorumpovaného systému

BRAND24

Korupce, sabotáž a blížící se vyvrcholení

V kauze Nagygate padají nová jména – zákulisních hráčů, žalobců i policisty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).