Menu Zavřít

Dušan Šrámek: Bonzáctví jako občanská ctnost

26. 2. 2015
Autor: E15

Denně můžeme sledovat, jak se od Velké prokurátorské revoluce z června 2013 rodí úplně jiný systém, než zde existoval od pádu komunismu. Na 25 let svobody zapomeňte. Dnes je v opět kurzu regulace, fízlování, omezování svobody i trhu. Vše vyjádřeno orwellovským newspeakem: Bude líp.

Tyto hodnoty začínají nabírat i legislativní podobu. Momentálně nejviditelnějším případem, o němž se dnes nejvíc mluví, je elektronická evidence tržeb. Erár si od toho slibuje zlepšení výběru daní. Co na tom, že jde o nedomyšlený pokus s tisícem neznámých – od technického řešení po cenu, kterou bude tahle legrace stát. Třešničkou na dortu celé této kulišárny má být účtenková loterie, jež má korumpovat lid, aby na tuto hru přistoupil. Podtext je jasný – nedostanete-li účtenku, dotyčného prodejce nabonzujte, protože vás tím připravil o možnost výhry.

Z jiného soudku je novela trestního zákoníku, která má institutem účinné lítosti vyvinit úplatkáře, který celou věc „napráší“. Co na tom, že podobné ustanovení už v českém právním řádu bylo a bylo vypuštěno po kritice mezinárodních organizací, jako jsou GRECO či OECD. Navrhované opatření otevírá prostor pro likvidaci nepohodlných osob a po přijetí paskvilu, kterým je trestněprávní odpovědnost právnických osob, i pro likvidaci ekonomické konkurence. Žalující kverulanti přitom neriskují žádný postih, ani když se jejich obvinění ukážou jako nesmyslná.

Prolomení mlčenlivosti advokátů

Třetím příkladem je snaha o zavedení trestnosti přípravy daňových deliktů. I ta z trestního zákoníku vypadla po jeho rekodifikaci v roce 2009. Může totiž znamenat kriminalizaci jakéhokoli jednání směřujícího k optimalizaci daňové povinnosti. Navíc se uvažuje o prolomení mlčenlivosti advokátů a daňových poradců, kteří by měli povinnost každý takový pokus udat.
Vrcholem je pak zamýšlený zákon o prokázání původu majetku, který má dokonce občany nutit, aby udávali sami sebe, což je v rozporu se všemi ústavními zásadami. I tato úprava vychází vstříc nejtemnějším lidským pudům, jako jsou závist či pomstychtivost.

Vedle toho, že jde o nedomyšlené bláboly, mají tyto návrhy společnou ještě jednu věc. Neschopnost státu, ať jeho finančních orgánů na poli správním nebo policie a státních zastupitelství na poli trestněprávním, postihovat možné protiprávní jednání tradičními prostředky. Namísto toho, aby stát nutil dotyčné orgány zefektivnit jejich činnost, tak vtahuje do své neschopnosti všechny občany.

Pod záminkou celospolečenského boje proti všelijakým nešvarům nás vláda zatahuje do morálního bahna, v němž je všeobecné bonzáctví prezentováno jako občanská ctnost. Obloukem se tak vracíme před rok 1989, kdy stejnou zásadu hlásala i tehdejší věrchuška, jen v jiných kulisách. Ve skutečnosti líp už bylo.

Autor je publicista


Čtěte také:

BRAND24

Česko prý nasadí proti daňovým podvodníkům systém od zbrojovky BAE

Výkup kovošrotu bude probíhat jen bezhotovostně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).