Menu Zavřít

Duhovému zdražení scházejí argumenty

13. 9. 2004
Autor: Euro.cz

CENY ELEKTŘINYEnergetický gigant ČEZ nyní nabízí elektrický proud nejdráže za několik posledních let. Vyšší ceny ovlivní i výrobu a služby. Zdražování přitom firma opírá o argumenty, které nutí k polemice.

Ze sítě ČEZ odebírá elektrickou energii téměř osm z deseti odběratelů. 

CENY ELEKTŘINY

Energetický gigant ČEZ nyní nabízí elektrický proud nejdráže za několik posledních let. Vyšší ceny ovlivní i výrobu a služby. Zdražování přitom firma opírá o argumenty, které nutí k polemice.

Elektrárenská společnost ČEZ minulý týden oznámila, že ceny pro příští rok nezvýší o původně ohlášených 15,6 procenta a že její silová elektřina podraží jen o jedenáct procent. Snížení cen oproti první nabídce, se kterou přišla koncem srpna (Profit 36/2004) , zdůvodnila poněkud nelogicky velkou poptávkou ze strany svých zákazníků, velkoodběratelů elektřiny. Důvod pro ústupek však mohl být jiný. Původní patnáctiprocentní zdražení silové elektřiny kritizovala média, podnikatelské svazy, spotřebitelská sdružení i někteří politici.

UHLÍ STOJÍ VÍC, ALE NEŘEKNEME KOLIK

ČEZ zdůvodňuje zvyšování cen tím, že výroba elektřiny zdražuje celosvětově. Loni odvolaný nejvyšší manažer ČEZ a současný prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl oponuje. Zdražování elektřiny podle něj není adekvátní - neodráží skutečnou situaci na trhu s energiemi. Jaké zdražení elektřiny by tedy bylo přiměřené? Podle Míla je otázka, zda je vůbec nutné elektřinu zdražovat. Argumenty můžeme najít v minulosti. Zisky elektrárenského gigantu rostly, i když elektřinu zlevňoval (viz graf). Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž k tomu dodává: „Byli jsme ziskoví, ale daleko méně. Pokud byste si ty peníze uložil do banky, vydělal byste víc, než kdybyste je uložil do ČEZ.“ Firma podle něj dříve vydělávala hlavně proto, že víc šetřila. Propouštěla a zvyšovala produktivitu práce. „V tuto chvíli se zisky ČEZ dostávají na míru, která odpovídá zhodnocení vkladů v bankách,“ říká mluvčí. Při zdražování elektřiny argumentuje ČEZ i růstem ceny uhlí - hlavní suroviny pro výrobu elektrického proudu. „Od roku 1992 se cena uhlí zvýšila daleko víc než cena elektřiny. Nyní nakupujeme uhlí mnohem dráž - oproti začátku 90. let až o několik desítek procent,“ konstatuje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Kvůli obchodnímu tajemství však konkrétní cenu uvést nechce. Z dostupných údajů je však zřejmé, že od roku 2000 cena uhlí stagnuje. Také příští rok poroste výrazně pomaleji než cena elektřiny.

NEZDRAŽOVAL BY JEN HLUPÁK

Pokud by ČEZ nezdražil, nakoupí prý jeho levnou energii obchodníci s elektřinou ze zahraničí. Vyvezou ji za hranice a tam elektřinu prodají ještě dráž. „Byli bychom hlupáci, protože bychom zisky přenechali jiným. A ještě by nás obvinili, že uměle vyvoláváme nedostatek elektřiny v České republice,“ říká mluvčí Kříž. Ani s tím ale Míl nesouhlasí: „Díky silné pozici ČEZ na tuzemském i středoevropském trhu by k něčemu podobnému nemohlo dojít,“ oponuje. Svůj základní produkt - Duhovou energii - chtěla firma původně zdražit o více než patnáct procent. Jak na to reagoval ministr průmyslu a obchodu Milan Urban? Zveřejněné ceny podle něj nejsou definitivní a stát jako vlastník ČEZ s nimi nebude souhlasit. Slíbil, že elektřina pro velkoodběratele zdraží o výrazně méně, než bylo ohlášeno, a pro domácnosti vzroste cena elektrického proudu nejvýše o inflaci, tedy maximálně o tři procenta. „Na druhou stranu je třeba říci, že cena elektrické energie v České republice je nejnižší ze všech zemí Evropské unie včetně Slovenska,“ dodal ministr. ČEZ vzápětí oznámil, že v příštím roce zdraží elektřinu pro velkoodběratele o necelých jedenáct procent. „Přestože zákazníci reagovali na původní indikativní nabídku s cenou zvýšenou o 15,6 procenta, objednali si celkově větší množství elektřiny než v předchozím roce. Tak jako v minulých letech se díky objednanému množství, kdy stálé náklady se rozprostřou ve větším množství, výsledná cena snížila,“ vysvětlil důvody změny taktiky mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Přesto bude v příštím roce elektřina v tuzemsku nejdražší od roku 1999.

KVŮLI PROUDU ZDRAŽÍ ZBOŽÍ I SLUŽBY

Čeští průmyslníci mají obavy, že je zdražování elektřiny poškodí. Podle prezidenta Svazu průmyslu Jaroslava Míla totiž zvýšení cen elektřiny zdraží výrobu, což v konečném důsledku pocítí i občané. Přestože zatím stát jako majitel ČEZ občany uklidňuje, že ceny za elektřinu vzrostou příští rok jen minimálně. Zdražovat se kvůli růstu cen energií (nejen elektřiny, ale také plynu a ropy) chystá například přední výrobce pečiva,společnost Delta Pekárny. Energie se podílejí na finální ceně pečiva v objemu čtyř až pěti procent. Zároveň až o dvacet procent vzrostla cena cukru, který má být ještě dražší. Zdražují i ceny dalších vstupních surovin pro výrobu pečiva - marmelád, másla a podobně. Zvýšení cen ropy se promítne ve vyšších nákladech na dopravu pekárenských výrobků k zákazníkům. „Pekaři při minimálních současných maržích a nutnosti investovat do mezinárodních certifikací nejsou schopni zvýšené náklady nést na svých bedrech. Hovořit o termínu zdražení je ale nyní předčasné,“ uvedl ředitel pro vztahy s veřejností Delta Pekáren Jaroslav Pomp. Mluvčí svazu průmyslu a dopravy Anna Veverková upozorňuje: Při vyšších nákladech se tuzemské firmy stanou méně konkurenceschopné, protože budou muset prodávat dráž. „Nejvíce se to týká odvětví s výrazným podílem energetických vstupů. Mezi ně patří chemie, hutnictví, sklářský a keramický průmysl či doprava. Nepochybně to bude mít vážný dopad také pro malé a střední podniky napříč odvětvími,“ dodává Veverková.

REGULAČNÍ ROŠÁDA

Do konečných cen elektřiny ještě promluví státní Energetický regulační úřad. K cenám energií na příští rok se má vyjádřit nejpozději na podzim. Jeho rozhodnutí předcházela výměna ve vedení úřadu. Oficiálně vláda odvolala dosavadního předsedu úřadu Pavla Brychtu proto, že zanedbal své povinnosti a včas nepřipravil jednu z důležitých energetických vyhlášek. Podle interních informací z úřadu však k odvolání došlo kvůli odporu bývalého předsedy proti výraznému zdražování elektrického proudu. Jedním z hlavních úkolů regulátora je totiž chránit spotřebitele před zvyšováním cen energií energetickými firmami. A to by podle nejbližších spolupracovníků kritizovaného předsedy mohlo překazit plány vlády. Bývalý vysoce postavený manažer ČEZ, který si kvůli obavám z možného nařčení ze střetu zájmů nepřál být jmenován, si myslí: Firma zdražuje pouze proto, aby měla na plánované investice ve východní Evropě. Mezi energetiky se spekuluje také o tom, že skutečným důvodem růstu cen elektřiny je snaha nového managementu ČEZ zavděčit se vládě výplatou vysokých dividend a ukázat svou úspěšnost ve formě dobrého hospodářského výsledku. Snahou nové vlády, která bude vládnout nejspíše další dva roky až do řádných voleb, je získat co nejvíce peněz do státní pokladny na snížení schodku veřejných financí, na důchodovou reformu, školství a další výdaje. Tyto peníze může krátkodobě získat právě z výplaty dividend ČEZ, dlouhodobě pak z vlastního prodeje skupiny ČEZ. „Pavel Brychta byl proti zdražování elektrické energie z těchto důvodů, což se firmě ani vládě samozřejmě nelíbilo,“ řekl Profitu zdroj z Energetického regulačního úřadu, který chtěl z obav o vlastní budoucnost zůstat v anonymitě. Proti vládě ale nechce otevřeně vystoupit ani odvolaný Brychta. Výše uvedené informace odmítl komentovat a zůstal pouze u oficiálního prohlášení, že rozhodnutí vlády o jeho odvolání respektuje.

ČEZ je téměř monopolní výrobce iprodejce elektřiny v zemi. Z deseti odběratelů téměř osm odebírá elektrický proud právě ze sítě ČEZ. Mezi jeho zákazníky patří velké podniky, zástupci klíčových hospodářských odvětví v zemi, firmy těžkého a zpracovatelského průmyslu, hutě, strojírny, rafinerie, sklárny či chemičky. Ve velkém nakupují proud z ČEZ také obchodníci s elektřinou včetně distribučních společností, které ho prodávají maloodběratelům, tudíž idomácnostem.

BRAND24

POROVNÁNÍ ZISKU ČEZ A CENY ELEKTŘINY 

ObdobíPrůměrná cena elektřiny pro velkoodběratele (Kč/kWh)Zisk ČEZ (v mld Kč)
 19937,221046
 19948,881028
 19958,06 1033 
 19967,84 1035 
 19973,36 1048 
 19986,36 1100 
 19992,16 1073 
 20005,74 947 
 20016,43 948 
 20026,71 905 
 200313,93850
 2004-908
 2005-1008

Pramen: ČEZ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).