Menu Zavřít

Dufek: Brzdou inflace bude po celý letošní rok slabá spotřebitelská poptávka

9. 3. 2012
Autor: profit

Inflaci bude letos brzdit slabá spotřebitelská poptávka, řekl agentuře Mediafax analytik ČSOB Petr Dufek. Spotřebitelské ceny rostly v únoru meziměsíčně o 3,7 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Předpokládáme, že reálné mzdy budou klesat v důsledku vysoké inflace ještě rychleji než v závěru loňského roku, kdy se propadla o 0,4 %,“ řekl Dufek. Tomáš Vlk, analytik společnosti Citfin doplnil, že vyšší tempo růstu cen může vyvolávat debaty v ČNB o zrychleném utahování měnové politiky. V brzké době by se ale sazby zvyšovat neměly, protože vyšší ceny jdou na vrub vyšším daním. S tímto vlivem ČNB nic moc udělat nemůže, říká Vlk s tím, že je možné, že hlasování bankovní rady o sazbách nebude tak jednoznačné. Hlasy pro ponechání sazeb ale budou ještě dlouho převažovat.

Běžného spotřebitele nemile zasáhlo, že zdražují ty nejdůležitější položky na účtech domácností - potraviny a také pohonné hmoty,“ komentoval Michal Kozub, analytik Home Credit a dodává, že zaměstnancům rostou platy jen zvolna a po započtení inflace zcela jistě klesnou i v letošním roce. To je špatná zpráva pro všechny zaměstnance, kteří budou mít opět hlouběji do kapsy.

Měnová politika se při současném vývoji cen dostává do schizofrenní situace,“ uvádí David Marek, analytik společnosti Patria Finance. Podle něho před ČNB stojí dilema, zda pokračovat v politice nízkých úrokových sazeb a podpořit ekonomiku, která se v druhé půlce loňského roku ponořila opět do recese, nebo jestli zvýšit úrokové sazby a snažit se tlumit inflaci.

BRAND24

Pro nízké úrokové sazby mluví skutečnost, že jádrová inflace je stále záporná. Jestřábi mohou argumentovat obavami ze zvýšení inflačních očekávání,“ říká Marek a předpokládá, že v nejbližších měsících se bude inflace nejspíše pohybovat mezi 3,5 a 4,0 procenty. V závěru roku očekává možný pokles zpět k třem procentům. Spolu s tím ovšem dodává, že v případě dalšího růstu cen komodit ve světě, nebo nepříznivých klimatických podmínek, které by se projevily v cenách potravin, by mohla inflace snadno překročit hranici čtyř procent.

Inflace v Česku v únoru meziměsíčně vzrostla na 3,7 procenta. Spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v únoru proti lednu o 0,2 procenta, na tomto zvýšení se podílel zejména růst cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje a ostatní zboží a služby, uvedl v pátek Český statistický úřad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).