Menu Zavřít

Duel: Souhlasíte s vládním návrhem smlouvy mezi ČR a Vatikánem?

16. 12. 2002
Autor: Euro.cz

ne Kateřina Konečná, poslankyně sněmovny (KSČM) Nacházím tři základní problémy - nejasné mezinárodně-právní postavení Svatého stolce, zakládání nerovnosti minimálně mezi církvemi v České republice (jedna církev by měla svou vlastní smlouvu a ostatní ne) a rozpor se statusem ČR jako nekonfesního státu.

ne

Kateřina Konečná, poslankyně sněmovny (KSČM)

Nacházím tři základní problémy - nejasné mezinárodně-právní postavení Svatého stolce, zakládání nerovnosti minimálně mezi církvemi v České republice (jedna církev by měla svou vlastní smlouvu a ostatní ne) a rozpor se statusem ČR jako nekonfesního státu. Návrh smlouvy nejenže například oslabuje význam občanských svazků, ale římskokatolická církev si jím dokonce zakotvuje i nadstandardní postavení v rámci zřizování škol a zdravotnických zařízení. Mezi řádky se ve smlouvě můžeme dočíst, že římskokatolická církev ne plně souhlasí s určitými skupinami obyvatel této země a ne každého do svých zařízení přijme. Například by to bylo obtížné u homosexuálů či HIV pozitivních.

ano

BRAND24

Jiří Karas poslanec, sněmovny (KDU-ČSL)

Se schválením smlouvy souhlasím a jsem rád, že se jí bude po Novém roce sněmovna konečně zabývat. Divím se některým svým kolegům, že nechtějí pochopit, o co se jedná. Vládou schválená smlouva se Svatým stolcem není žádným omezením suverenity České republiky ani vyzdvihováním římskokatolické církve nad církve ostatní, ale zcela standardním právním aktem. Jejím smyslem je vytvoření podmínek pro oboustranně prospěšnou spolupráci mezi českým státem a římskokatolickou církví. Tato mezistátní smlouva byla velmi příznivě přijata i dalšími křesťanskými církvemi v České republice, a podle vyjádření jejich představitelů může sloužit jako vzor pro uzavření podobných vnitrostátních smluv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).