Menu Zavřít

Duel: Nestala se z volby prezidenta České republiky fraška?

17. 2. 2003
Autor: Euro.cz

NEVladimír Špidla premiér Myslím, že to žádná šaškárna není, je to volba velmi důležité ústavní funkce a vlastně je to poprvé v dějinách České republiky. Ty předchozí volby nebyly volbami v pravém slova smyslu - nominace byla předem jasná a politické dohody velmi pevné.

NE

Vladimír Špidla premiér

Myslím, že to žádná šaškárna není, je to volba velmi důležité ústavní funkce a vlastně je to poprvé v dějinách České republiky. Ty předchozí volby nebyly volbami v pravém slova smyslu - nominace byla předem jasná a politické dohody velmi pevné. Ale přesto: v roce 1992 bylo osm neúspěšných voleb a dnes si na to nikdo ani nevzpomene, stát to přežil, při nepřímých volbách není neobvyklé, že dochází ke komplikacím. Jistě, byl bych radši a bylo by určitě lepší, kdyby volba proběhla rychleji, ale dvě tři volby jsou standardní. Myslím, že třetí volba bude úspěšná, situace už dozrála, jsem přesvědčen, že budou postaveni kandidáti, z nichž jeden vyhraje. Třetí volba má smysl, přechod na přímou volbu znamená změnu Ústavy. My nyní vidíme jen komplikace volby nepřímé, ale nedovedeme si představit, jaké vzniknou při volbě přímé, třeba kdo bude nominovat.

ANO

DT24

František Valášek podnikatel

Současná tragikomedie kolem volby prezidenta má mnoho historických paralel. V roce 1526 se rozhádané české stavy tak dlouho nebyly schopny dohodnout na budoucím králi, až z toho nakonec vzešel Habsburk, který právě s těmi, co kombinovali, až překombinovali, pořádně zatočil. V roce 1938 se zase zvolil prezident, který měl být apolitický a slabý, aby se do ničeho nepletl - za čtyři měsíce Hácha podepsal souhlas s kapitulací a v kriminálu skončilo mnoho těch, kteří ho volili. Přitom už vítěze máme - morálním vítězem je Václav Klaus. Pro mne to tím skončilo, mým prezidentem je Václav Klaus, a poslanci a senátoři ať si zvolí třeba Kašpárka. Možná ovšem pomůže Karel Gott - na poslední chvíli se vzdá kandidatury a požádá voliče, aby dali své hlasy Klausovi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).