Menu Zavřít

Duel: Měli by si pacienti připlácet i nad rámec zdravotního pojištění?

28. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Jaromír Gajdáček, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťovenANOSpoluúčasti bychom se bránit neměli, abychom se dostali na úroveň zemí EU. Návrh paní ministryně Součkové, že úkony ve zdravotní péči a léky do souhrnné výše dvou tisíc korun ročně by si lidé měli hradit sami, ještě projde určitou diskuzí.

Jaromír Gajdáček, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven

ANO

Spoluúčasti bychom se bránit neměli, abychom se dostali na úroveň zemí EU. Návrh paní ministryně Součkové, že úkony ve zdravotní péči a léky do souhrnné výše dvou tisíc korun ročně by si lidé měli hradit sami, ještě projde určitou diskuzí. Úroveň spoluúčasti bude jistě součástí celého seznamu různých opatření, které povedou k tomu, aby se bilance ve zdravotnictví vyrovnala, určité peníze by to jistě přineslo, ale to není z našeho pohledu rozhodující. Rozhodující je spíše skutečnost, že by si pacient uvědomil, kolik léky vlastně stojí. Aby k lékaři nechodil zbytečně. Aby zbytečně léky nevybíral. Aby věděl, že za recept je nucen zaplatit třeba i vyšší cenu, než je hodnota samotného léku. Připravujeme smluvní dobrovolné připojištění vztahující se právě na léky, platby v nemocnici apod.

Josef Mrázek místopředseda Svazu pacientů ČR

BRAND24

NE

Rozhodně to není zapotřebí. Spoluúčast je už teď dost vysoká, určitě odpovídá evropské úrovni. Nemocnice, které mají dobré vedení, v problémech nejsou. Ambulantní specialisté mají příjmy, o kterých se málokomu sní, protože jsou utajovány. Lékárny těží z toho, že prodávají drahé léky ze zahraničního dovozu a marže je vysoká. Takže vzkvétají a přemnožují se. Z peněz, které by se vybraly navíc, by velká část padla na administrativu. Tam, kde to zavedli, od toho pro složitost a neefektivnost zase upouštějí. A není také pravda, že lidé často vyhazují léky. Je na lékaři, aby předepsal správný lék. Svalovat na pacienty to, že mají rozhodnout o tom, který lék potřebují, je naprosto nesmyslné. Pokud někdo umře a zbude po něm lék, je to politováníhodné. Nemůžeme však tvrdit, že se léky plýtvá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).