Menu Zavřít

Duel: Jste pro snížení trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let?

3. 3. 2003
Autor: Euro.cz

V případě mediálně natolik zajímavého tématu, jakým nepochybně je kriminalita mládeže, podléhá veřejnost poměrně často předsudkům. Třeba o všemocnosti legislativního řešení, zejména pokud něco zakazuje.

ne

Zuzka Rujbrová, poslankyně sněmovny (KSČM)

Má-li být zákaz alespoň zčásti účinný, musí s ním být nakládáno jako se šafránem, protože jinak bychom mohli také uvažovat o řešení dopravní nehodovosti zákazem užívání motorových vozidel a návratem ke koňským potahům. Dalším předsudkem je, že kriminalita dětí mladších patnácti let není v našich zákonech žádným způsobem řešena. Je řešena a umožňuje postih nejzávažnějších trestných činů ochrannou výchovou, která se od kriminálu liší zejména tím, že se snaží v období izolace dorůstající jedince mimo jiné i vychovávat. Důležitá je především otázka preventivní výchovy mládeže. Kam bychom tyto děti zavírali? Jak bychom se vypořádali s umožněním školní docházky? Kriminalita by sice neklesla ale možná bychom opět zvýšili počty osob ve výkonu trestu, kde už i tak v Evropě dosahujeme nadprůměrných čísel.

ano

BRAND24

Petr Bratský, poslanec sněmovny (ODS)

Myslím, že neexistuje druh trestné činnosti, kterou by dneska děti pod patnáct let nepáchaly. Není zcela pravda to, co říkal třeba místopředseda vlády Pavel Rychetský - že by nerostla trestná činnost, že by rostla jenom závažnost. Řada deliktů se do statistik nedostává. Naopak výrazně roste i křivka páchání trestné činnosti touto věkovou kategorií. Snížení hranice trestní odpovědnosti pod patnáct let už někde v zahraničí nastalo. Často se dokonce stalo hlavním tématem předvolebních bojů. Následně pak v některých zemích zůstalo po celé volební období jedním z nejdůležitějších témat. I když zatím zůstává hranice patnáct let, je třeba, abychom měli taková opatření, která budou snižovat kriminalitu u dětí tím, jak na ně budeme působit, tím, jaká opatření vůči rodičům budeme moci uskutečňovat. Zdaleka to není pouze věcí školy. Přimlouvám se za to, aby v rámci příprav na další projednávání tohoto návrhu byli k pracovníkům ministerstva, kteří již na takových novelách pracují, přizváni také ti, kteří předložili tento zamítnutý návrh.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).