Menu Zavřít

Duel: Je přínosem zákon o státnických zásluhách Edvarda Beneše?

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Jitka Gruntová (KSČM), poslankyněanoEdvard Beneš byl člověk jako každý z nás, měl své chyby i přednosti. Hájil zájmy státu doma i v zahraničí. Získal si spoustu přívrženců, ale i odpůrců.

Jitka Gruntová (KSČM), poslankyně

ano

Edvard Beneš byl člověk jako každý z nás, měl své chyby i přednosti. Hájil zájmy státu doma i v zahraničí. Získal si spoustu přívrženců, ale i odpůrců. Pokud odložíme své úzké subjektivní hodnocení jeho osobnosti a zvolíme širší pohled nezaujatý výhradami k tomu či onomu, dnes třeba nepochopitelnému kroku a činu v konkrétní historické situaci minulé doby, musíme objektivně přiznat jeho nezpochybnitelnou zásluhu o vznik samostatného československého státu a jeho znovuobjevení ve čtyřicátých letech. Dnes, kdy se hledají cesty k jednotě Evropy, by nás měla inspirovat především Benešova diplomatická činnost v evropském měřítku, kterou doplnil mírovou politiku Jiřího z Poděbrad. Jeho role by měla být oceněna i proto, abychom ukázali, jakých hodnot si ceníme, jaké postoje hodnotíme kladně a za čím stojíme i dnes.

Hynek Fajmon (ODS), poslanec

CONTENT24

ne

V případě oceňujících zákonů by se mělo jednat výhradně o mimořádné osobnosti, u kterých neexistují rozporná hodnocení. V tomto smyslu chápu ocenění T.G. Masaryka. Edvard Beneš byl bezesporu významnou osobností, jeho politická dráha se ale odehrávala v dramatickém kontextu. Musel se vypořádat se dvěma světovými válkami, ne pouze s jednou jako Masaryk. V letech první světové války stál pevně po boku prvního československého prezidenta a zasloužil se o vznik československého státu. Nezpochybnitelné jsou také jeho zásluhy v období první republiky. Jeho postupy v letech 1938, 1943, 1945 a1948 jsou však dle mého soudu diskutabilní a není zcela jasné, zda vždy zřetelně postupoval v zájmu státu. Zákon je jistě dobře míněn a má být odpovědí sudetským Němcům. V konečném důsledku však může vyznít kontraproduktivně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).