Menu Zavřít

"DUEL - Doplácejí majitelé domů na to, že u nás není uvolněné nájemné?"

7. 7. 2004
Autor: Euro.cz

REAKCE ČTENÁŘŮ - (PROFIT Č. 16) V duelu se střetli pravicová poslankyně Zdeňka Horníková a ochránce zájmů nájemníků Stanislav Křeček. Čtenáři se k jejich názorům vyjádřili v diskuzi na internetové stránce Profitu www.profit.cz.

(PROFIT Č. 16)

REAKCE ČTENÁŘŮ V duelu se střetli pravicová poslankyně Zdeňka Horníková a ochránce zájmů nájemníků Stanislav Křeček. Čtenáři se k jejich názorům vyjádřili v diskuzi na internetové stránce Profitu www.profit.cz/archiv.php?iEd=200416&iArt=6774. (mk, kt) Nevím, jestli mám brečet, nebo se smát. Mám činžák a regulované nájemníky, což mě donutilo žít na pokraji bídy a dotovat bydlení nájemníkům. Dům neprodám jen z úcty k předkům, kteří jej postavili. Zdenek Mně se chce opravdu jen brečet. Copak si poslanci a celá poblázněná vláda neuvědomují, že majitel rodinného domu nechce zdražovat nájem, ale byt potřebuje pro své dospělé dítě, které nemá bydlení pro svoji rodinu? Přitom má regulovaného nájemníka, který jen natahuje ruku na náhradní byt a tučné odstupné. Copak my majitelé jsme dojná kráva, která doplácí na nájemníka, dělá mu poskoka, uklízečku společných prostorů, údržbáře, sponzora? Proč myslíte, že se nesnaží pořídit si vlastní bydlení, když platí za 3+1 měsíčně 1700 Kč? Mirka Česká republika má podle mezinárodních smluv povinnost lidem zajistit přiměřené bydlení. To je ovšem povinnost státu, nikoliv majitelů nemovitostí. Stát by měl poskytovat sociální byty dotované z daní občanů. V případě, ze stát takto nemůže učinit, státní dotace by měla být poskytnuta majitelům domů, kteří jsou nuceni poskytovat nájemné pod tržní cenou. Lada

Mám velmi špatný pocit z pana Křečka. To, co předvádí, je učebnicový příklad hned několika špinavostí. 1. Vyjímá polopravdy z kontextu a dává je do lživých souvislostí: Podle něho regulace sice neexistuje, ale všichni víme, že je u nás milion regulovaných bytů. 2. Stát má povinnost se postarat o bydlení na základě mezinárodních smluv: Tyto smlouvy mají menší váhu než ústava, s níž je současný stav i nedávno navrhovaný zákon v příkrém rozporu. Pokud má stát vůči nájemníkům nějakou povinnost, tak se s ní musí vypořádat sám ze svých nemalých zdrojů a rozpočtů. A ne naplňovat smlouvy na úkor soukromého vlastnictví. 3. Křeček sám bydlí v regulovaném sociálním nájmu: Pokud někdo chce vystupovat jako odborník v otázce bydlení, neměl by to být člověk osobně finančně zainteresovaný na tomto dvojím nájemním metru. Co by mě opravdu zajímalo, jak dlouho pan doktor studoval práva. Mám totiž pocit, že jeho vztah ke spravedlnosti a právu obecně je velmi gottwaldovský.

Ivo

Občanský zákoník zakazuje majitelům bytů zvýšit nájemné nad úroveň regulovaného nájemného, které zrušil Ústavní soud a zakázal zmrazení nájemného. To není regulace nájemného, když je regulace nájemného prováděna občanským zákoníkem? Vyhláška číslo 176/1993 Sb. byla sice zrušena, ale bolševický občanský zákoník nařizuje pokračování neústavní regulace a zmrazení nájemného až na věky.

Majitel

BRAND24

Pan Křeček je velmi neseriózní právník. Jako takový by měl být vyloučen z Advokátní komory! Už to, že se vyjadřuje k problému jako zcela jednostranně zainteresovaný, je právnicky podpásové jednání.

Jarda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).