Menu Zavřít

Důchod od ledna vzroste díky zvláštnímu příspěvku

30. 9. 2009
Autor: profit

Minulou středu vláda rozhodla, že se zvýší zvláštní příspěvek k důchodu. A to od ledna 2010. Byla totiž splněna valorizační podmínka, kterou stanovuje zákon. Podle něj má vláda zvláštní příspěvek k důchodu zvýšit v případě, že úhrnný index cen v pravidelné veřejné hromadné vnitrostátní železniční a autobusové dopravě, za vnitrostátní telefonní služby a za tuzemské lázeňské nebo rekreační pobyty vzroste aspoň o 5 %. Tento ukazatel dosáhl růstu 6,6 %.

Autor: Jakub Stadler

Zvláštní příspěvek k důchodu se zavedl v roce 2005. Je kompenzací za zrušení nebo omezování do té doby poskytovaných zvýhodnění účastníků odboje a osob účastných rehabilitace v oblasti dopravy (slevy z jízdného), telefonních služeb a lázeňských a rekreačních pobytů. Nárok na zvláštní příspěvek k důchodu mají příjemci starobního nebo invalidního důchodu z českého důchodového pojištění, v případě že mají upravený důchod jako účastníci odboje nebo byli soudně či mimosoudně rehabilitováni a splňují další stanovené podmínky a vdovy, nebo vdovci po těchto příjemcích důchodů. Nárok mají také příjemci starobního nebo invalidního důchodu, kteří se zúčastnili povstání v květnu 1945 (a vlastní o tom osvědčení podle zákona č. 357/2005 Sb.).

BRAND24

Zvláštní příspěvek k důchodu je opakovanou pevně stanovenou měsíční částkou vyplácenou spolu s důchodem. Má různou výši v závislosti na tom, zda se jedná o poživatele starobních a invalidních důchodů, kteří se zúčastnili odboje či byli rehabilitováni, nebo zda jde o poživatele vdovských a vdoveckých důchodů po těchto osobách či poživatele starobních a invalidních důchodů účastníků povstání v květnu 1945.

Více na NašePeníze.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).