Menu Zavřít

Duch vojenského učiliště

3. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Kapitola 184

Království nebeské šuma fuk * Vojín Topolánek * Milionová formalitka * Realitní experti z ČSSD

Království nebeské šuma fuk

Předsedovi přípravného výboru nové konzervativní strany TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi je prý fuk, bude-li zvolen jejím předsedou. V tomto stylu se nesl jeho rozhovor pro Lidové noviny. Každý politik by prý měl mít majetkové poměry průhledné, ale spolustraníka Miroslava Kalouska se na to (radši) neptal. Počátkem devadesátých let prý byly u nás poměry „divoké“, spousta lidí se „utrhla ze řetězu“ a jen „poměrně málo“ politiků by prý z tohoto hlediska obstálo. Sám Schwarzenberg se prý dopustil „nepřímého“ úplatku (proboha, koho vlastně ve skutečnosti podmazal?), ale stydí se za to upřímně, a i ti ostatní již zmoudřeli. Bohorovného rozhřešení se tím všem od Schwarzenberga dostalo. I zákony jsou mu zřejmě fuk.
Čistotu financování politické strany má vyřešenu. Od žádného obchodníka se zbraněmi by prý peníze (přímo) nevzal. Ani od „bordelářů“. S firmami provozujícími internetové sázení by problém neměl, protože je to již legální činnost, kterou nedávno povolil právě Kalousek.
Schwarzenbergovo svévolné parafrázování psaných i nepsaných pravidel dobře ilustruje jeho rádoby biblická citace: „Větší je království nebeské nad jedním obráceným hříšníkem než nad devětadevadesáti spravedlivými.“ Je sice možné, že reportér nedešifroval přesně Schwarzenbergův výrok, ale katolíci – na rozdíl od protestantů – nikdy neprosluli přehnanou znalostí Písem svatých. Není tedy nad nimi větší království nebeské, a radost – zejména nad některými z nich – v něm chybí zcela určitě.

Vojín Topolánek

Mirek Topolánek už zase neví, co mluví. Někdo mu poradil, že by měl hřímat o nebezpečí návratu před listopad 1989. Je to trapné a nedůstojné, rozhodně nikoli chytré. Otrávenou veřejnost to může vést k myšlence, zda na to nepřišel Topolánek sám. Jak vlastně může myslet návrat předlistopadové doby?
Vždyť před dvaceti lety by byl mladý jura s gulema! Nikdo by ho však neznal. Pravdou však je, že by bujel zdravím a spoustu věcí by si mohl rozplánovat jinak! Jedna část jeho těla by však zase nebyla populárnější než on sám. Jeho osobní strach, že kdyby vyhrála levice, věci se vrátí zpět, je možná pochopitelný na základě ještě horší úvahy. Kdyby levice hodně vyhrála, věci by se v mnohém vrátily – a on by se mohl ocitnout nazpět v lavici vojenského učiliště, kde v něm zřejmě rozvinuli přemítavého ducha.

BRAND24

Milionová formalitka

Nejmenovaná zaměstnankyně nejmenovaného úřadu, který dohlíží na hospodárnost při nakládání se státními penězi, téměř najisto počítala s povýšením do vedení instituce. Tedy i vyšší gáží a přísunem tučných prebend. O jejím povýšení byl přesvědčen i šéf úřadu. „Holka, přece se nenecháme brzdit nějakou tou formalitkou,“ prohlásil a předběžně jí přidělil byt a služební auto. Tím povzbuzena, nejmenovaná čekatelka nelenila a začala se na novou funkci připravovat. „Šatník mám zastaralý a bez nové garderoby nemohu na takovém vysokém postu úřad řádně reprezentovat,“ řekla si a vyrazila na nákupy. „Kreditka sice dostane zabrat, ale až mě povýší, vše splatím za několik týdnů,“ pomyslela si. Pak přišel na řadu přidělený služební byt. Koupelna, obývák, kuchyně, ložnice? Hrůza! Nemoderní! Předělat! Do účtárny nejmenovaného úřadu přišla za několik týdnů faktura téměř na milion korun. V podstatě současně dorazila do Poslanecké sněmovny i čekatelka na povýšení. „Jsem tou správnou osobou, kterou hledáte,“ přesvědčovala přítomné poslance. Marně. Od dvou set přítomných dostala čtyři hlasy. A to si navíc jeden z příznivců údajně spletl pořadí hlasování. Co bylo dál? Nejmenovaná zaměstnankyně nejmenovaného úřadu byla ze služebního bytu vystěhována, garderoba vrácena, kreditka splacena a milionová faktura uhrazena. Vždyť služební byt potřeboval rekonstrukci.

Realitní experti z ČSSD

Ze stranických šéfů ČSSD se stávají realitní experti. Místopředseda strany a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka koupil byt v pražských Stodůlkách za více než sedm milionů korun. V době, kdy ceny nemovitostí klesají a odborníci doporučují investovat do realit, je to určitě moudré rozhodnutí. Sobotka má šanci, že se jeho realitní investice v budoucnu výrazně zhodnotí. Již v minulosti se totiž ukázalo, že je vedení ČSSD v investicích do realit prozíravé. Není třeba připomínat zdařilé nákupy nemovitostí bývalého šéfa ČSSD Stanislava Grosse na pražském Barrandově či Floridě. Gross však měl problém vysvětlit, kde na nákupy sehnal peníze. Na rozdíl od Sobotky. Ten se přiznal, že k zaplacení použil i část poslaneckých náhrad. Vzápětí však dodal, že pomůže prosadit zákon, který podobným praktikám v budoucnu zabrání. Však již bylo na čase. Na byt si už naspořil a na koho se nedostalo, ať si vezme hypotéku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).