Menu Zavřít

Duben — měsíc fotografie

30. 4. 2011
Autor: profit

Až do pátého května můžete v Praze vyrazit do 15 galerií, které v rámci Prague Photo Festivalu vystavují fotografie autorů současných i starších. Volně tak navazují na hlavní část festivalu, který představil ve výstavní síni Mánes originály od téměř 230 umělců.

Foto: Andrea Juneková, Magdalena Bláhová

Čtvrtý ročník festivalu se zaměřil na českou a slovenskou výtvarnou fotografii. K vidění byly vzácné sbírky klasiků, jako jsou Josef Sudek, Václav Chochola nebo Jaromír Funke. K dalším zvučným jménům, která nemohla chybět, patří Tomáš Bican, Bára Prášilová, Tono Stano, Robert Vano nebo Jan Saudek. Výstava však nabídla i díla současných autorů a studentů, kteří si své místo ve světě profesionální fotografie teprve hledají. „Výtvarnou fotografii jsme pojali jako médium v celku a v co nejširším záběru,“ vysvětluje Iva Nesvadbová, ředitelka festivalu. „Začínali jsme prapůvodními fotografiemi z roku 1860 a končili rokem 2011.

Cena pro květinová zátiší

Letošní pokračování festivalu se výrazně věnovalo začínajícím a mladým tvůrcům. Podle Vladimíra Birguse z opavského Institutu tvůrčí fotografie výstavu studenti chápou jako motivaci a možnost dostat se do povědomí návštěvníků i navázat kontakty. Jako příklad uvádí Terezu Vlčkovou, která se na Prague Photu představila před třemi lety a nyní je již renomovanou autorkou.

Letos pro cenu Young Award pro mladého umělce do 35 let vybrala porota Jana Přibylského. Ten studuje umění a design na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a odborníky zaujal svými květinovými zátišími. „Všechny fotografie vznikly v rámci prvního souboru, který jsem v Ústí dělal,“ říká ke vzniku snímků autor. „Měli jsme téma zátiší. Já jsem je pojal hloubavě, protože jsem byl na takovém důležitém rozhraní v chápání fotografie. Výběr květin mi přišel přirozený. V květinách je krása, není to nic nového nebo originálního, ale proč se nad tím nezamyslet?

Galerie vystavují až do května

Ti, kteří nestihli hlavní část festivalu, mohou ještě vyrazit do galerií po Praze, kde jsou vystaveny kurátorské projekty. Květinová zátiší dominují například i cyklu Flowers 2011 Věry Stuchelové, která vystavuje v Galerii Zlatá lilie. Absolventka Akademie výtvarných umění v Praze pro zachycení květin použila barevnou digitální fotografii. „Květiny jsou symbolem pomíjivosti, krásy a zániku. Snažím se prezentovat je jako objekty, které jsou plastické, hmotné až monumentalizované. Pomocí úpravy barev ještě zdůrazňuji jejich magický esprit,“ vysvětluje autorka o díle, které vznikalo v posledních dvou letech.

CONTENT24

V Galerii Rudolfinum je k vidění „Mutující médium“, zachycující vývoj fotografie jako umění za posledních 20 let. V Langhans Galerii pak nový švýcarský kurátor Walter Keller vedle sebe staví dílo 18 talentů z různých koutů světa. Mezi fotografy jsou zastoupeni autoři z Evropy, Jižní Ameriky nebo Číny. Uvést můžeme například španělskou fotografku Veru Iché, Estonce Alexandra Gronskyho nebo zástupce Itálie, Giacoma Costu. V Langhans Galerii si mohou návštěvníci navíc prostudovat i prestižní publikaci C International Photo Magazine, která nabízí celosvětový průřez fotografickou scénou.

Do doprovodných aktivit Prague Photo Festivalu se zapojila také Národní technická knihovna s expozicí Petra Šálka či Centrum současného umění Dox s výstavou českého emigranta Jirky Kolara.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).