Menu Zavřít

dTest: Pětina testovaných másel propadla v testu

8. 12. 2011
Autor: profit

Máslo je v Česku oblíbená a vyhledávaná potravina. Ukazují to statistiky, podle kterých průměrný Čech ročně spotřebuje 20 kostek másla o hmotnosti 250 g, což je více, než činí průměr Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Časopis dTest otestoval másla dostupná na českém trhu a výsledky nejsou potěšující. Dvě másla byla žluklá, jedno obsahovalo nepovolené „éčko“ a ve dvou výrobcích byl překročen přípustný obsah vody.

Časopis dTest otestoval 20 másel, která se běžně vyskytují na pultech obchodů. V souladu s chováním českých spotřebitelů byly zakoupeny nejen české výrobky, ale i zahraniční. Tak jako i u jiných testů potravin provedených v nedávné době, i v tomto případě zjistil dTest řadu nedostatků. “Čtyři z dvaceti testovaných vzorků byly hodnoceny známkou nedostatečně. Výrobky Máslo A7B-Bohemia, a.s. a kerrygold Tradiční irské máslo byly žluklé, ačkoliv od okamžiku jejich koupě do data spotřeby scházelo ještě několik týdnů. Máslo A7B-Bohemia navíc obsahovalo nadbytečnou vodu,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

BRAND24

Nedostatky se vyskytly i u dalších dvou výrobků. “U Horáckého másla Moravia byl vyhodnocen známkou nedostatečně senzorický test. Výrobek chutnal dle hodnotitelů po fermeži,“ dodává Rozová. Na chvostu hodnocených výrobků se ocitlo Máslo MILKPOL spol. s.r.o., u kterého bylo naměřeno více vody, než povolují předpisy Evropské unie. Všechna závadná zjištění byla nahlášena Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Pozitivním závěrem provedeného testu je, že polovina testovaných výrobků získala dobré hodnocení. “A dobrou zprávou je, že se v žádném z testovaných výrobků nenašly rostlinné tuky,“ uzavírá Rozová.  Aktuální test naleznete na adrese: www.dtest.cz/masla. Časopis dTest ve vydání 12/2011 přináší dále test pracích prostředků, televizorů, smartphonů a štípačů dřeva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).