Menu Zavřít

Drzá hloupost politiků

18. 9. 2012
Autor: Redakce

Také máte pocit, že se v Česku neděje nic jiného než počítání mrtvých po požití metylalkoholu? Tedy kromě sčítání ztrát výrobců tvrdého pití, hospodských a státu, kterému bude chybět v kase výběr spotřební daně a DPH z lahvinek. A přitom jsou tu za necelé čtyři týdny krajské a senátní volby a hlavně poslanci zas jednou budou rozhodovat o osudu české vlády. Ano, té neskonale stabilní koalice o 118 hlasech ve sněmovně, která se potácí na pokraji zhroucení snad od prvního měsíce svého fungování.

Právě dnes se rozběhne schůze ve Sněmovní ulici, která má projednat v prvním čtení novelu upravující sazby daně z přidané hodnoty. A to přesně v tom znění, ve kterém ho před pár týdny poslanci zásluhou rebelů z ODS odmítli.

Tentokrát vláda spojila se zákonem své přežití. A vládce státní kasy, tedy spíše státního dluhu, Miroslav Kalousek varuje, že když to zase šestice nezbedných zástupců lidu z ODS v čele s Petrem Tluchořem shodí, hrozí zemi rozpočtové provizorium. Protože bez balíčku není vláda a bez vlády není rozpočet. Šestice neposlušných se ohání tím, že nemohou hlasovat pro zvyšování daní (pro pořádek: DPH by v obou sazbách stoupla o jeden procentní bod), protože to odporuje programu ODS.

Nedávno se mi dostal do ruky přípis jedné daňové poradkyně, v němž celkem vtipně upozorňuje, že sociální probuzení v ODS je naprosto liché, protože když tato novela neprojde, pak bude platit od ledna jednotná sazba 17,5 procenta na všechno. Není to nijak neznámý fakt, ale stojí si jej právě před dnešním projednáváním připomenout. Notabene pak paní poradkyně cituje jednoho svého kolegu zpod Tater, který trefně poznamenává (a právě k sociálnímu probuzení poslanců ODS to sedí jako pověstný zadek na hrnci): U našich politiků si může člověk vybrat jen ze dvou variant: buď je to tak neskonalý blbec, nebo tak extrémně drze lže.

A ono by se to dalo vztáhnout vlastně i na ten metylalkohol. Hurá akce s prohibicí přišla, až když lidé začali umírat. O daňových únicích a pančování alkoholu ale politici věděli léta. Před dvěma lety deník Aktuálně.cz do detailu popsal, jak to na černém trhu chodí, když získal zprávu, již si u soukromé detektivní agentury objednaly likérky. A čirou náhodou v té agentuře tehdy pracoval současný ministr vnitra Jan Kubice, jehož policie teď zoufale pátrá po zlých přimíchávačích jedu. Pak slavnostně vytáhne gangstery z nejnižších pater, prohibice se zruší, stát se kvůli ušlým daňovým příjmům trochu více zadluží, když bude suchý zákon platit moc dlouho, ještě se ozvou likérky a hospody o nějaké to odškodné. Daňový poplatník to s klidem v duši zaplatí a bude si říkat, jak pěkně to ti politici vyřešili.

A velkoproducenti pančovaného lihu, kteří v tom jedou společně s některými likérkami, budou dál trh zásobovat svými produkty a stát okrádat na daních. Jsme opravdu tak hloupí, že nás mohou takto drze balamutit?


Další komentáře Adama Junka:

BRAND24

Nečas versus dalajlama

Neexistující zaměstnavatel snů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).