Menu Zavřít

Druhé slovo platí

21. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Tukový průmysl

BRAND24

Celníci minulý týden oslavili vítězství v jedné z bitev ve válce o miliardy korun se společností Tukový průmysl. Jak se ale ukazuje, může jít o vítězství Pyrrhovo.
Městský soud v Praze zamítl správní žalobu Tukového průmyslu na postup celního úřadu. Šlo o odvolání proti platebnímu výměru z roku 2003, kdy celní správa požadovala doplacení cel a daní v hodnotě bezmála tří miliard korun. Jenže než doputovalo odvolání Tukového průmyslu, který podle své verze za daňové nedoplatky neodpovídal, celníci výměr zrušili.
Tukový průmysl tvrdil, že nemohli posuzovat odvolání k neexistujícímu rozhodnutí. Celníci se hájili tím, že jen vyřizovali písemné odvolání. A na jejich stranu se postavil soudce Aleš Sabol. Podle něj nemohli celníci řízení zastavit, když dostali odvolání. Česky řečeno – po zrušení platebního výměru sice neexistovalo prvoinstanční rozhodnutí, ale odvolání proti němu muselo být vyřízeno, míní soud.
„Vyčkáme na písemné odůvodnění rozsudku, je možné, že se neodvoláme,“ uvedl pro týdeník EURO jednatel firmy Martin Pechan k možnosti, zda podají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
Důvod je jednoduchý. Rozsudek totiž firmě nahrává do dalších sporů. V roce 2009 totiž znovu poslali celníci platební výměr na stejnou částku. Jenomže, pokud neexistovalo rozhodnutí už v roce 2003, pak v roce 2009 již uběhla zřejmě prekluzivní (propadná) lhůta na daňové nedoplatky, která je tříletá. A i tento platební výměr Tukový průmysl napadl u soudu. Tam ještě stání ani nebylo nařízeno, neboť soud teprve shromažďuje materiály.
Celá kauza, v níž je ústředním hráčem také státní podnik Čepro, je obrovským propletencem soudních sporů a trestních stíhání, mimo jiné i na představitele Tukového průmyslu. Firma již ohlásila, že pokud by soudy ve sporech s celníky rozhodly v její neprospěch, jsou její majitelé připraveni obrátit se na mezinárodní arbitráž (EURO 2/2011).
O případu se hovoří jako o jednom z největších daňových úniků v Česku, v němž ještě figuruje dovozce pohonných hmot – firma Bena. Ta měla dovézt paliva a uskladnit je u Čepra, Tukový průmysl jí měl zajišťovat celní a daňovou agendu. Bena pak pohonné hmoty vyskladnila a nezdanila. Policie z toho viní Tukový průmysl. Ten se hájí, že placení daní v jeho odpovědnosti nebylo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).