Drobní podnikatelé se v pivovarnictví neztratí

26. ledna 2004, 00:00 - VÍT SMRČKA
26. ledna 2004, 00:00

MINIPIVOVARY DOKAZUJÍ, ŽE STEJNĚ JAKO KDYSI LZE TAKÉ NYNÍ PIVO ÚSPĚŠNĚ VAŘIT I V MALÉM MNOŽSTVÍ. ZAKLÁDAJÍ JE MĚSTA, DROBNÍ PODNIKATELÉ I MNIŠI. BÝVALÝ PRACOVNÍK PIVOVARU VE VRATISLAVICÍCH SI DOKONCE ZŘÍDIL ZAŘÍZENÍ NA VÝROBU PIVA VE SVÉM DOMKU.

Nejmenší pivovárky dokáží čelit konkurenci velkých nadnárodních firem

Milion korun měl nabízet obří pivovar za odkoupení značky piva, kterou vaří jeden z minipivovarů nedaleko Prahy. Je to důkaz, že úspěšně se dá v pivovarnictví podnikat i v malých rozměrech, kdy pivovárek vaří několik stovek, nejvíce několik tisíc hektolitrů piva za rok. Minipivovary musí přitom obstát v tvrdé konkurenci pivovarnických gigantů s výstavem několik set tisíc, případně milionů hektolitrů piva za rok. Proti malým výrobcům působí reklama za stovky milionů korun. Na podporu svých značek ji zadávají největší pivovary v zemi, které ovládají zpravidla velké nadnárodní pivovarnické skupiny. Největší pivovary také kupují hospody nebo hospodským nabízejí vysoké peněžní dotace, aby prodávali jejich pivo.

VŠICHNI NEOBSTÁLI

„Špatně dopadnou ti, kteří nejsou fandové a pouze ekonomicky přemýšlí, co jim to vynese upozorňuje Tomáš Mikulica, sládek minipivovaru Pivovarský dvůr Chýně. Zdaleka neobstály všechny malé provozy vzniklé v posledních letech. Špatně skončily například minipivovar ve Vrchlabí nebo v Brně. Pouze půl roku vydržel minipivovar Myslbek v Praze. Jeho majitelé si vzali úvěr, ale nebyli jej schopni splácet. Investice do nákupu technologie minipivovaru s ročním výstavem 5000 hl přijde asi na 15 milionů korun, s výstavem do 1000 hektolitrů na 7,5 milionů korun. Koupit technologii není problém, jen na tuzemském trhu se vyskytuje pět výrobců. „Návratnost investice za současné situace v pivovarnictví není pod 10 let,“ tvrdí Mikulica. Připomíná, že výrobní náklady na půl litru piva se v českém pivovarnictví pohybují kolem osmi korun, tedy stejně jako v Německu, kde se ale pivo prodává za 3,5 eura. U sousedů stojí tedy půl litru desítky v přepočtu přes sto korun, v českých hospodách se prodává zpravidla kolem 15 korun. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven vařilo v roce 2002 v České republice 49 průmyslových pivovarů. Kromě nich ale také 21 restaurační pivovar, spadající do kategorie tzv. minipivovarů. Experti upozorňují, že počet minipivovarů se v poslední době drží na úrovni kolem dvaceti. Některé podniky vzniklé po roce 1990 již zanikly, ale zase se objevily nové pivovárky. Téměř raritou se stal pivovárek Vendelína Krkošky nedaleko Liberce. Bývalý pracovník pivovaru ve Vratislavicích si zřídil ve svém domku zařízení, kde vaří pivo pro sebe a své známé. Krkoška získal zakázku na postavení pivovarů v Jižní Americe. Ještě menší pivovar založil nedávno podnikatel na náměstí v Hradci Králové.

SNAŽÍ SE PŘILÁKAT TURISTY

České minipivovarnictví se stává obnovenou podnikatelskou tradicí. Pivo se v Čechách nejdříve vařilo v malých rozměrech, podomácku a jen zčásti na obchod. Řada měšťanských domů měla pivovarnické právo. Ještě před sto lety bylo podle Pavla Jákla z Pivního kurýru v českých zemích asi 1500 pivovarů. V roce 1989 zůstalo 71 a nyní jen zmíněných 49 průmyslových pivovarů, které prodávají pivo na jiném místě než vaří. Strategie podnikatelů v tomto oboru je postavena na snaze přilákat domácí a zahraniční turisty. „Nevyplatí se postavit pivovar bez restaurace,“ říká Mikulica. „Pivovar by nás neuživil,“ dodává. „Malý pivovar musí mít vlastní restauraci, to je nutnost,“ souhlasí Jákl.

OBNOVUJÍ TRADICI

Na propojení pivovaru s hospodou staví i firma Staročeský pivovárek, která zahájila obnovu po léta uzavřeného pivovaru v Dobrušce. Nejprve otevře sladovnu. Dodavatelem sladovnického ječmene jsou výhradně okolní zemědělci. Firma plánuje v menším rozsahu zprovoznit část pivovaru s klasickou technologií pro výrobu piva. V původních ležáckých sklepích bude stylová staročeská restaurace. Celkové náklady na rekonstrukci pivovaru se pohybují kolem 25 milionů korun. Restaurační pivovar s hotelem plánuje společně se zahraničním investorem postavit také domažlická radnice. Tímto způsobem se má obnovit několik let uzavřený pivovar v Domažlicích. Radnice by do projektu vložila majetek po bývalém pivovaru a zahraniční investor, který v mexické Tijuaně čtyři roky úspěšně provozuje český pivovar, by do výstavby dal zhruba 150 milionů korun.

PREMONSTRÁTI ZAČALI STÁČET

Minipivovary začínají obnovovat i kláštery. Na počátku prosince stáčeli první pivo po téměř sto letech premonstráti v Želivském klášteře. Speciální mok s vyšším obsahem alkoholu zrál od října. První stovky třetinkových lahví odebrali místní a pražští obchodníci. „Chtěli bychom prodávat po celé České republice a později možná i do zahraničí,“ řekl ČTK převor Hroznata Adamec při zahájení výroby piva. Premonstráti navazují na staletou tradici, kterou ukončil velký požár zdejšího kláštera v roce 1907. V letošním roce by se výstav klášterního minipivovaru měl přiblížit ke 2000 hektolitrů piva.

Pivovary v českých zemích

Rok počet

1900 1500

1989 71*

2003 49*

* bez restauračních pivovarů

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče