Menu Zavřít

Drobnému podnikání se příliš nedaří

8. 1. 2007
Autor: Euro.cz

VÝBĚR DANÍVýpadek daní malých podnikatelů je nejhorší od roku 2003. Stát to omlouvá společným zdaněním manželů a výdajovými paušály. Experti nesouhlasí.V loňském roce vybral stát na daních z příjmu od osob samostatně výdělečně činných jen přes polovinu částky, kterou naplánoval (63,6 procenta).

VÝBĚR DANÍ Výpadek daní malých podnikatelů je nejhorší od roku 2003. Stát to omlouvá společným zdaněním manželů a výdajovými paušály. Experti nesouhlasí.

V loňském roce vybral stát na daních z příjmu od osob samostatně výdělečně činných jen přes polovinu částky, kterou naplánoval (63,6 procenta). Že nejde jen o nadhodnocené očekávání, dokládá i meziroční srovnání: Proti roku 2005 se tato daň propadla o třetinu a stát tak od malých podnikatelů získal za rok 2006 o 4,6 miliardy korun méně než o rok dříve.

„Jednoznačně to ukazuje na to, že malé a střední podniky jdou ke dnu,“ reagoval na údaje ministerstva financí předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. Neustálé snižování ziskovosti malých podnikatelů je samozřejmě nejlépe viditelné právě na poklesu vybrané daně z příjmů.

Také další ekonomové to považují za jasný důkaz, že podpora malého a středního podnikání je v Česku jen rétorická, situace se ale spíš dále zhoršuje. „Drobní podnikatelé mají těžkou situaci a právě proto potřebují pomoc státu,“ vysvětluje prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Helena Pískovská. Malé firmy podle ní těžko bojují s internacionalizací podnikání a konkurenceschopností. Státem slibovaná podpora podle ní ale nemá zřetelně očekávaný efekt.

BRAND24

„Malí podnikatelé bojují s neustále se měnícím právním i daňovým systémem a jsou stále víc sešněrováni byrokracií,“ souhlasí i šéf Unie malých a středních podniků David Šeich. Ministerstvo financí se brání. Výpadek výběru daně byl prý způsoben společným zdaněním manželů a zavedením výdajových paušálů pro živnostníky. To mělo způsobit vysoké vratky daně. „To není hlavní problém. Na ten jsme poukázali už v roce 2003, kdy došlo ke stanovení minimální daně a zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění,“ nesouhlasí Danda.

Přes vysoký růst hospodářství ale daně se svým sedmimiliardovým výpadkem nesplnily státní plán ani jako celek. Nebýt ziskovosti velkých firem, výběru DPH a daní placených zaměstnanci mohla být situace ještě mnohem horší. Jako celek skončil státní rozpočet schodkem 97,3 miliardy korun. Z celkových příjmů 923,3 miliardy přitom daně naplnily státní pokladnu částkou 638 miliard korun - jen o málo vyšší sumou než za rok 2005. Naopak státní výdaje se zvedly téměř o celých 41 miliard.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).