Menu Zavřít

Drdol jako kýč

24. 2. 2014
Autor: Redakce

„Krátkozrace nám jako svým dětem zajišťoval nejen bezstarostnou přítomnost, ale především budoucnost. Krátkozrakost vyšla najevo, když měly děti ukázat, že dospěly… Disent kdysi ukolébala a přivedla k falešnému sebevědomí Havlova „moc bezmocných“. Poté nastoupila láska, která nakonec vyústila v mýtus červeného srdce a fetiš drdolu. Srdce jako drdol,“ napsal v roce 2003 filosof Petr Rezek v hodnocení odkazu Václava Havla.

Dokonale ta slova mohou platit i pro současnou Ukrajinu. Rezek by mohl mít radost, protože drdol – jím vybraná úprava vlasů, která mu posloužila jako příměr pro nošení srdíčka na placce, vnějšího atributu Havlových dítek – se v osobě Julije Tymošenkové s politickým kýčem dokonale propojil. Zatímco opozice zůstává roztříštěná, dlouhý cop obmotaný kolem hlavy nepřestal být symbolem. Jenže čeho vlastně?

Sjednocení a svobody na Ukrajině? Těžko, sama Tymošenková přispěla k tomu, že se vlády v zemi nakonec ujal Viktor Janukovyč. Dnes nejznámější ukrajinský psanec. Nové a lepší politiky? To by na ní nesměl ulpívat stín podezření, že současní oligarchové, které by nejraději živelně vznikající nová ukrajinská vláda obrala o majetek, se v propojení kapitálu a státní záruky učili právě od Tymošenkové.

Chybí symbol kontinuity

„Petrolejová princezna“, ostatně další z kýčovitých nálepek, je jen odleskem své někdejší průbojnosti a oblíbenosti. Přesto ocitnout se v jejích kruzích je stejné, jako bylo kdysi náležení k ekipě Václava Havla.

Na Ukrajině dnešních dnů, která marně hledá viditelný symbol kontinuity, to podobně jako kdysi u nás otevírá dveře do politiky i do byznysu. A stejně jako u nás si kriticky musíme klást otázku, zda „rozkošnická lenost“, s níž Rezek popisuje stav bytí způsobený Havlovou „opičí láskou“, je sama o sobě dost na to, aby mohla vzniknout věrohodná a nekýčovitá politika.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Amazon v chalátu

Operace doktora Cvacha

Mlčeti zlato

BRAND24



Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).