Menu Zavřít

Dražší díky poplatkům

8. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Spotřební úvěry

Česká národní banka (ČNB) minulý týden zveřejnila nejnovější údaje o tom, kolik Češi během srpna zaplatili za nové úvěry na bydlení a na spotřebu. Ze statistiky vyplývá, že zatímco roční procentní sazba nákladů (RPSN) u půjček na bydlení vytrvale klesá už několik měsíců v řadě, a srpen nebyl výjimkou, v případě spotřebních úvěrů došlo k dalšímu zdražení.
V červnu totiž činila průměrná RPSN u nově poskytnutých spotřebních úvěrů 15,55 procenta, v červenci to bylo 15,74, a v srpnu dokonce 16,08, jak ukazují čerstvá data, jež ČNB zveřejnila v pravidelné měnové statistice. Srpnová „spotřební“ RPSN je přitom letos vůbec nejvyšší a rekord drží minimálně za poslední dva roky. „Je možné, že poskytovatelé, pokud jde o spotřební úvěry, cítí oživení poptávky, která by mohla přijít s tím, jak pomalu klesá nezaměstnanost, ale na hodnocení je ještě brzo,“ domnívá se analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.
RPSN zahrnuje veškeré náklady na úvěr, tedy nejen úrokové náklady, ale i poplatky. Zda poskytovatelé spotřebních úvěrů zvyšují cenu pouze vyššími úroky nebo ji vytahují směrem vzhůru pouze díky poplatkům, ukazuje vývoj úrokových nákladů. Zatímco průměrný úrok u nově poskytnutých spotřebních úvěrů se od června do července nezměnil, během srpna se zvedl o 0,23 procentního bodu. Vedle toho se RPSN od června do července zvedla o 0,19 procenta a během srpna o dalších 0,34 procenta, což vyplývá rovněž z měnové statistiky ČNB. Z toho lze jednoznačně usuzovat, že velký podíl na zdražení nesou právě poplatky.

***

GRAF
Drahá spotřeba, levnější bydlení
Vývoj RPSN u nově poskytnutých úvěrů na spotřebu a na bydlení (v procentech)

BRAND24

Pramen: ČNB

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).