Menu Zavřít

Drahé, ale oblíbené

17. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Povolené přečerpání účtu chtějí banky inovovat, obliba této služby roste

Přestože jsou drahé, jejich obliba v době krize jednoznačně stoupla. Řeč je o kontokorentních úvěrech. Stále více lidí, kteří se kvůli krizi dostali do problémů, z nich přechodně žije. Získat kontokorent, a tedy možnost přečerpat účet je u některých bank velmi snadné. V řadě případů jednodušší než získat kreditní kartu. „Klienti oceňují, že kontokorent lze sjednat velmi jednoduše. Roste obliba pořízení kontokorentu například prostřednictvím internetového bankovnictví,“ uvedla mluvčí České spořitelny Pavla Langová. Kontokorent má asi třetina soukromých klientů České spořitelny. Úspěch produktu hodlá banka využít. „Na podzim nabídneme kontokorent i prostřednictvím bankomatů,“ tvrdí Langová.
Změnu u kontokorentů připravuje také Raiffeisenbank. „Chystáme převod nepovoleného debetu na úvěrový účet. Jedná se o výraznou pomoc klientům, kteří mají problém uhradit celou výši čerpaného debetu v době jeho splatnosti. V praxi převod funguje tak, že se dlužná částka rozpustí do pravidelných měsíčních splátek, přičemž klient může bez omezení provádět předčasné splátky. Má tedy možnost se dluhu zbavit tak, aby nebyl zásadně omezen jeho měsíční rozpočet,“ popsal novinku Milan Voldřich, manažer pro oblast spotřebitelského financování. Kontokorent má zřízeno 50 tisíc klientů Raiffeisenbank. „Z celkového počtu využívá kontokorent více než polovina klientů,“ vysvětlil Voldřich. „V současné době naše portfolio debetů roste solidním tempem, kopíruje nárůst obhospodařovaných běžných účtů bankou,“ dodává.

CONTENT24

Dobrý sluha, zlý pán

Úročení kontokorentního úvěru se pohybuje od dvanácti do dvaceti procent. Při krátkodobém využití jsou náklady na tento druh úvěru velmi levné. Finanční poradci ale varují, že kontokorent se hodí opravdu jen na krátkodobé překlenutí finanční nouze, na což v současné složité ekonomické situaci řada lidí zapomíná. Banky proto pečlivě využívání těchto produktů sledují. Stejně jako u jiných úvěrových produktů se totiž i u kontokorentu objevují neplatiči. Podle bank se ale zatím nejedná o nijak dramatický růst. „Delikvence mírně roste, trend je podobný jako u jiných úvěrových produktů napříč trhem,“ poznamenává za Raiffeisenbank Milan Voldřich.
Některé finanční domy proto raději zpřísnily podmínky. Například Poštovní spořitelna letos zdvihla úročení kontokorentu z 13,5 procenta na 16,9 procenta. Nedávno ale odpustila klientům poplatek za zřízení tohoto produktu ve výši 200 korun. Změnu provedla také její mateřská ČSOB. Ta sice v letošním roce zvýšila úvěrový limit až na sto tisíc korun, jenže po klientovi požaduje obrat na účtu ve výši 50 procent tohoto limitu. Pokud klient nedodrží podmínky, může banka požadovat okamžité splacení půjčky. Podobné podmínky jako ČSOB má Raiffeisenbank, jež má ve svých obchodních podmínkách uvedeno, že klient je povinen udržovat kreditní příjem na běžném účtu za kalendářní měsíc ve výši nejméně 25 procent poskytnutého povoleného debetu.
V posledních měsících se množí stížností (především v internetových diskuzích), že banka z ničeho nic zvedla klientovi úročení kontokorentního úvěru. I to je zcela legálně možné. U kontokorentů má banka právo kdykoli změnit výši úrokových sazeb. Nejvýhodnější sazby mají na těchto produktech stále studenti. Těmto klientům ale banka neposkytne tak vysoký limit, na nějž by dosáhl klient s pravidelným měsíčním příjmem.

***
TABULKA
Podmínky kontokorentních půjček
Banka*Úrok (v procentech)* Výše úvěru (v Kč)* Délka splatnosti
Česká spořitelna*18,90*do 70 000 bez zajištění, jinak až do 300 000*Jeden rok
Raiffeisenbank*19,90*Do 10 000 bez potvrzení o výši příjmu, jinak až do 150 000*Jeden rok
ČSOB*16,9%*Dvojnásobek čistého měsíčného příjmu*Půl roku
Komerční banka*Od 12*max. 60 000*180 dní
Poštovní spořitelna*16,9*20 000, při doložení příjmu až 100 000*Jeden rok
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).