Menu Zavřít

Dozor nad potravinami se sloučí

25. 10. 2004
Autor: Euro.cz

KONCEPCE POTRAVINÁŘSTVÍ Oficiální koncepce českého potravinářství na období 2007 až 2013 je konečně na světě. Po několika odkladech ji schválila vláda. Předpokládá vznik Úřadu pro potraviny, který mimo jiné soustředí pod jednu střechu státní dozor nad kvalitou a bezpečností potravin.

KONCEPCE POTRAVINÁŘSTVÍ

Oficiální koncepce českého potravinářství na období 2007 až 2013 je konečně na světě. Po několika odkladech ji schválila vláda. Předpokládá vznik Úřadu pro potraviny, který mimo jiné soustředí pod jednu střechu státní dozor nad kvalitou a bezpečností potravin.

Státní dozor nad kvalitou a bezpečností potravin by měl být jednodušší a méně byrokratický - alespoň to si od vzniku nového Úřadu pro potraviny slibují koncepce českého potravinářství na období 2007 až 2013, který schválila vláda. Koncentraci stávajících dozorových orgánů v oblasti potravin do jedné instituce vítají potravináři, představitelé kontrolních orgánů iopozice.

PŘÍNOS I PRO SPOTŘEBITELE

Spojení dosavadních dvou úřadů do jednoho je podle šéfa Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera i v zájmu spotřebitele. „Sjednocení kontrolních orgánů je žádoucí, protože přinese mimo jiné i snížení nákladů na dozor nad potravinami. Žádoucí je to i z pohledu spotřebitele, který se nyní ptá, který z kontrolních orgánů vlastně bezpečnost potravin garantuje. Takhle bude mít jednu konkrétní zodpovědnou instituci,“ tvrdí Steinhauser. Snaha o sjednocení působnosti Státní veterinární správy ČR (SVS), Státní rostlinolékařské správy ČR (SRS), Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) není nová. V minulosti ale byly nepřekonatelnou překážkou zejména kompetenční spory mezi jednotlivými institucemi. Ty jsou však již podle Steinhausera historií. „Kompetence se vyčistily. Každý dnes ví, co má dělat, a pokud by nějaké spory byly, pak jenom mezi konkrétními lidmi. A to by byl signál, že takoví lidé problematice sjednocení nerozumí,“ zdůraznil šéf tuzemských zpracovatelů masa.

LEPŠÍ KOMUNIKACE S EVROPSKOU UNIÍ

Také představitelé dozorových orgánů sjednocení vesměs vítají. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena je například přesvědčen, že jednotný dozor nad potravinami bude mít své opodstatnění především v řešení krizových situací, kdy bude třeba rychlé operativní reakce - například při stažení závadného zboží z trhu nebo v aplikaci Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF). Mluvčí veterinářů Josef Duben navíc připomíná, že jednotný dozor nad potravinami je standardní i v zemích Evropské unie. Také ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta vítá záměr vybudovat Úřad pro potraviny, který by zastřešoval příslušné dozorové orgány. „Samozřejmě bude velmi záležet na jeho konkrétní podobě. Případné úspory, o nichž se hovoří ve vládou schválené koncepci, nevidím v odstranění údajného překrývání kompetencí jednotlivých dozorových úřadů. Ty, podle mého názoru, v současné době v nějaké zásadní podobě neexistují. Je to jen otázka vzájemné komunikace, která je mezi kontrolními orgány na dobré úrovni,“ domnívá se Šebesta. Možnosti úspor naopak vidí především v lepším využití odborného personálního potenciálu (spojením znalostí odborníků různého zaměření), v efektivnějším využití finančních prostředků a ve zvýšení účinnosti kontroly. Hovořit v tuto chvíli o nějakých konkrétních číslech je podle jeho slov předčasné. „Zřízení jednoho zastřešujícího orgánu bude nicméně jednoznačně pozitivní pro naši komunikaci s orgány Evropské unie, která se tak zjednoduší a zprůhlední,“ dodává Šebesta.

POTRAVINÁŘI SI SLIBUJÍ OMEZENÍ BYROKRACIE

Vznik úřadu by měl podle prezidenta Potravinářské komory ČR (PK) Jaroslava Camplíka přinést také omezení stávající byrokracie při komunikaci potravinářů s dozorovými orgány. Nová instituce by se ale neměla soustředit jen na kontrolní činnost. „V kompetenci úřadu by měl být vedle kontroly celý proces výroby potravin, legislativa, implementace evropské legislativy do našich zákonů i vytváření strategie možností a rozvoje tuzemského potravinářství,“ říká Camplík. O konkrétní podobě úřadu jednal již se státním zemědělským tajemníkem Miroslavem Tomanem. Podle dohody by měl být příslušný materiál schválen v rámci ministerstva zemědělství nejpozději do konce letošního roku. Ačkoli se občas spekulovalo také o účasti České obchodní inspekce (ČOI) v kontrolním systému, s účastí této instituce v úřadu se podle prezidenta potravinářů nepočítá. „ČOI nekontroluje jenom potraviny,“ konstatuje Camplík.

OPOZICE SOUHLASÍ

Vznik Úřadu pro potraviny je pozitivní i podle stínového ministra zemědělství Jiřího Papeže (ODS). „Očekávám především pokles byrokracie vůči podnikatelské veřejnosti,“ konstatoval Papež. Důležité však podle jeho názoru bude fungování připravované instituce v praxi. Vznik úřadu by neměl přinést vícenáklady na státní rozpočet. Jeho činnost totiž bude zabezpečována v rámci rozpočtu rezortního ministerstva. Podle dosavadních představ má úřad mít cílově přes 50 zaměstnanců.

Profit na vlastní uši

BRAND24

Chcete slyšet Profit na vlastní uši? Ekonomický magazín Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu ve spolupráci s Profitem přináší zprávy z podnikatelského prostředí. Každé pondělí a pátek vysílají jeho redaktoři od 9.15.

Záznam ve formátu mp3 si můžete stáhnout zde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).