Menu Zavřít

Dovolená odhalí podnikatele workoholika

7. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Pohled psychologaPodobně jako teploměr odhalí přicházející chřipku, dovolená je spolehlivým barometrem na duši podnikatele. Podle psychologa MUDr. Jana Cimického se právě týden u moře nejspolehlivěji vyjádří o tom, jak hluboko podnikatel nebo člen vyššího managementu propadl své práci.

Pohled psychologa

Podobně jako teploměr odhalí přicházející chřipku, dovolená je spolehlivým barometrem na duši podnikatele. Podle psychologa MUDr. Jana Cimického se právě týden u moře nejspolehlivěji vyjádří o tom, jak hluboko podnikatel nebo člen vyššího managementu propadl své práci.

* Jak se pozná na dovolené workoholik?

Buď se změní v hypochondra nebo nevydrží pocit viny, že opustil svou práci a dovolenou přeruší a ujede.

* Lituji jeho rodinu.

Rodina jeho workoholizmus měla poznat už dávno a zasáhnout. Jenom sledovat už ryzí abstinenční syndrom je dost pozdě.

* Jak si může nejbližší okolí všimnout, že její člen začíná svému zaměstnání propadat?

Například v okamžiku, kdy si pořídí druhý mobilní telefon a projevuje nepředstíranou obavu z míst, kde není GSM signál. V tu chvíli by bylo dobře si s ním promluvit a navrhnout návštěvu u psychologa.

* To je to samé, jako bychom mu řekli: Jsi blázen!

Tak to bohužel velká část domácí populace skutečně vnímá. Skutečnost je ale podstatně méně emotivní. Jde o to, že u lidí, kteří pracují především duševně, je zapotřebí udržovat ve zdraví nejen třeba zuby nebo krční páteř, nýbrž také duši.

* V tomto rozhovoru máme ale správně mluvit o autech. Najdeme nějakou paralelu?

Velmi přímou spojitost! Když podnikatel-workoholik sužován abstinenčním příznakem sedne na dovolené do auta a řítí se zpět do kanceláře, která bez něj prostě v jeho představách nemůže fungovat a vznikají nevratné škody, tak celá ta jízda k domovu je jedno veliké riziko. Uvědomme si, že na cestě je vystresovaný, sám sebou do kouta zahnaný jedinec.

BRAND24

* Jaká je pomoc?

Normálně řidičům na dlouhých tratích radím dodržovat pitný režim, časté zastávky a tak dál. To jsou známé věci, mnohokrát opakované. Takovému typu šoféra, o kterém je řeč nyní, měla přijít pomoc už před vznikem takového stavu. Dlouho před tím. Když už ale rozhodl o ukončení dovolené, mám radu jedinou: nepouštět ho za volant!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).