Menu Zavřít

Dovolená bez pojištění je hazard

19. 6. 2010
Autor: profit

Blížící se doba dovolených a nepřízeň počasí stále intenzivněji nutí spřádat plány spojené s odpočinkem. Ať už cestu na dovolenou podnikáte soukromě, nebo jste se rozhodli využít cestovní kancelář, sjednejte si vždy odpovídající cestovní pojištění.

Autor: Martin Siebert

Správným výběrem cestovního pojištění je možné pojistit se proti většině rizik, která vás na cestách mohou potkat. „Můžete se připojistit na různé varianty rizikových sportů či outdoorových aktivit. Kromě pojistné ochrany získáváte i asistenční služby, které vám budou oporou a rádcem v případě nečekané pojistné události,“ říká manažerka komunikace České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Podle jejích slov je jedním z nejčastějších omylů Čechů směřujících do zahraničí to, že jim dostatečnou pojistnou ochranu zajistí Evropský průkaz zdravotního pojištění (EPZP).

„Tento průkaz rozhodně není ekvivalentem cestovního pojištění. Zajistí pouze lékařsky nezbytnou zdravotní péči na území Evropy, ale pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, navíc s často vysokou spoluúčastí pacienta na ošetření, léky, zdravotní pomůcky či na hospitalizaci,“ zdůrazňuje Kotyrová. V rámci EPZP také nelze využít asistenční služby, postižený pak sám hradí například výjezd lékaře či převoz do zdravotnického zařízení nebo mnohdy velmi nákladný transport zpět do České republiky.

Základem je pojištění léčebných výhod

Základem dostatečného cestovního pojištění je sjednané pojištění léčebných výloh (s limitem alespoň 1 250 000 korun) a pojištění odpovědnosti za škodu (výše limitu milion korun). Pojistnou ochranu lze rozšířit o úrazové pojištění, pojištění rizikových sportů (nejsou-li součástí základního pojištění), pojištění zavazadel, pojištění storna zájezdu/cestovní služby či pojištění právní ochrany.

Ještě před sjednáním pojištění by se každý měl zamyslet nad všemi aktivitami, které se chystá po dobu své dovolené provozovat. Všechny pojišťovny mají v rámci pojistných podmínek stanoveno, co je a co není rizikovým sportem, na co se vztahuje standardní cestovní pojištění a které druhy sportů jsou z pojištění vyloučeny. Rizikové a nebezpečné sporty bývají většinou ve výlukách, přesto však existují pojišťovny, které tyto činnosti pojišťují. Rozhodující je dostatečně se informovat u konkrétní pojišťovny, důkladně se seznámit s pojistnými podmínkami včetně výluk z pojištění, vše si nechat podrobně vysvětlit a následně sjednat takové pojištění, které bude krýt veškerá potenciální rizika.

Doma, nebo na pobočce? **

Výběr způsobu sjednání pojištění záleží jen na možnostech každého cestujícího. Způsobů se nabízí hned několik – on-line přes internet, po telefonu, prostřednictvím SMS nebo osobně na pobočce pojišťovny. Většina pojišťoven již nabízí téměř všechny možnosti. Pojištění lze sjednat i v cestovní kanceláři, kde se kupuje zájezd. V tomto případě je také nutné předem se ujistit, zda daná cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku. Všem milovníkům léta pomůže při sjednání pojištění instruktážní brožura České asociace pojišťoven.

„Zdaleka ne všichni, kdo směřují v létě do zahraničí, totiž vědí, jaký druh pojištění mají zvolit a proti jakým rizikům se chránit. Právě jim je určena stručná publikace uvádějící všechna specifika letního cestovního pojištění,“pokračuje Kotyrová. Podle jejích slov je cesta k moři, na hory nebo do cizích, turisty přeplněných velkoměst v zahraničí, bez cestovního pojištění skutečný hazard.

BRAND24

„S cílem ušetřit pár korun sází nepojištěný turista na to, že se mu nic špatného nestane. Částka, kterou uhradí v případě, že ho nějaká nešťastná událost na dovolené potká, se však může pohybovat v desítkách či dokonce stovkách tisíc korun.

Obzvlášť to platí pro případy, kde jsou výdaje navýšeny o transport z ostrovů nebo horských nedostupných míst do lékařských zařízení,“ říká Kotyrová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).