Menu Zavřít

Dotační program POHRANIČÍ do třetího kola

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Fondy EU směřují na české hranice s Německem a RakouskemČeskomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vyhlásila třetí kolo příjmu žádostí o dotace z programu Pohraničí, jehož smyslem je akcelerace podnikatelských aktivit v našich regionech sousedících se zeměmi EU.

Fondy EU směřují na české hranice s Německem a Rakouskem

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vyhlásila třetí kolo příjmu žádostí o dotace z programu Pohraničí, jehož smyslem je akcelerace podnikatelských aktivit v našich regionech sousedících se zeměmi EU.

Podmínky získání dotace k bankovnímu úvěru se oproti předchozímu stavu poněkud změnily. „Jde o to přizpůsobit program našim podmínkám,“ komentuje změny ředitel ČMZRB Ladislav Macka. V první fázi realizace programu se totiž vycházelo především z kritérií, které stanovil hlavní „sponzor“ programu, tedy EU (z unijních zdrojů pochází 75 % z celkových 80 mil. Kč, které jsou na program určeny). Právě nevhodnost dotačních parametrů stojí v pozadí toho, že zatím bylo programem Pohraničí podpořeno jen několik málo projektů částkou 5,4 mil. Kč. Obecné podmínky přiznání dotace jsou nyní poměrně liberální, dotaci může získat každý podnikatelský subjekt se sídlem na našem území, pojem „pohraničí“ má velmi široký záběr (spadají do něj např. Litoměřicko, Lounsko či Brno-venkov). Nyní lze získat k umořování bankovního úvěru dotaci ve výši 20 či 30 % hodnoty půjčky (maximálně ale pouze 3 mil. Kč), a to v závislosti na velikosti podniku, jeho historii apod. Zájemce o dotaci musí spolupracovat s regionálními poradenskými a informačními centry a v neposlední řadě je nutné i včasné podání žádosti - k dispozici je už dosti krátký časový úsek (do 30.7. pro pohraničí německé, 30.9. pro oblasti v sousedství Rakouska). „Dotace či přesněji řečeno její příslib by měl podnikatelům pomoci v jednání s bankovními domy. Máme pocit, že banky všeobecně zatím segment malého a středního podnikání považují za poměrně rizikový. Tento náhled by právě dotace z programu Pohraničí mohly v konkrétních případech změnit,“ tvrdí ředitel Macka. Zároveň ale dodává, že u nás bohužel pro oblast financování malého a středního podnikání neexistují přesné statistiky, mj. také v důsledku toho, že každá finanční instituce si ho definuje jinak. „Nemáme ani přesné statistické údaje o jiných oblastech jejich života. Nedávno jsem narazil na údaje, pocházející z EU, podle kterých 90 % malých podniků nemá životnost delší než pět let, když 30 % z nich zaniká hned v prvním roce své existence. U nás nejspíš situace nebude nepodobná tomuto stavu, máme tedy za to, že pro ČMZRB je tady široké pole působnosti. Chceme malé podnikání podpořit především tam, kam komerční financování z nějakých důvodů proniká pomaleji,“ dodává ředitel Macka. Vedle zmíněného programu kontinuálně probíhá realizace několika dalších programů. Tak například prostřednictvím „malých“ programů Kredit a Start, určených zejména pro začínající podnikatele, v prvních pěti měsících ČMZRB podpořila zhruba 210 projektů částkou přesahujících 110 mil. Kč.

BRAND24

Přes viditelně vzkvétající cestovní ruch v příhraničních oblastech, je v nich obvykle hospodářská situace nelehká, což platí i pro Karlovarsko. Nejvíce je to patrné na míře nezaměstnanosti, která standardně převyšuje celostátní průměr.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).