Menu Zavřít

Dotační peripetie nekončí

10. 4. 2007
Autor: Euro.cz

KAREL PALÁN, HOSTINEC U PALÁNŮHostinský Karel Palán se v březnu začal již vážně zabývat rekonstrukcí sálu a výstavbou ubytovacích míst nad ním. Obcházel bankovní ústavy a mapoval možnosti získání úvěru. „Moc však nevěřím, že půjčku dostanu.

KAREL PALÁN, HOSTINEC U PALÁNŮ

Hostinský Karel Palán se v březnu začal již vážně zabývat rekonstrukcí sálu a výstavbou ubytovacích míst nad ním. Obcházel bankovní ústavy a mapoval možnosti získání úvěru. „Moc však nevěřím, že půjčku dostanu. Letos jsme sice mírně v zisku, ale předchozí dva roky jsme byli kvůli investicím v červených číslech,“ říká Palán.

NEJSI Z VESNICE, MÁŠ SMŮLU

Ve hře je také dotace z evropských fondů. Ani na to se však podle svých slov nemůže příliš spoléhat. „Již jsem se o to pokoušel dvakrát, když jsem stavěl ubytovací místa v minulosti. Jednou mi dotaci nedali, protože nesídlíme na vesnici, a podruhé zase kvůli překročení limitu dvou milionů korun, přestože jsem byl předtím ubezpečen, že to nevadí,“ vypráví trochu rozčíleně Palán.

Radost mu neudělali ani jeho zákazníci. „Rozbili mi lampu v projektoru, ale samozřejmě se nikdo nepřiznal. Už jsem objednal novou za patnáct tisíc,“ říká podnikatel. „Alespoň se hosté nemuseli koukat na tu hrůzu, kterou předvedli naši fotbalisté v zápase proti Německu,“ dodává Palán.

SE SPORTOVNÍMI PŘENOSY KONČÍM

Jeho hosté se však sportovních přenosů nedočkají ani po opravě projektoru. „Stálo by mě to na poplatcích Ochrannému svazu autorskému dvanáct tisíc za rok. Takže projektor bude využíván zřejmě jenom pro promítání prezentací na různých akcích a setkáních, které se u mě konají,“ konstatuje havlíčkobrodský podnikatel.

Radost má naopak z toho, že se mu daří šetřit až třicet procent nákladů na energie díky tomu, že začal topit dřevem. Palán už se také těší, až bude hotova střelnice, kterou staví tamní myslivecké sdružení.

Karel Palán se také aktivně angažuje v oborovém sdružení, Asociaci hotelů a restaurací. Momentálně má plné ruce práce s verbováním nových členů. „Moc úspěšný ale nejsem, většina z nich mi na to řekne, že mají dost svých starostí a nemají na nějaké schůzování čas,“ povzdychne si hospodský z Vysočiny.

BRAND24

KAREL PALÁN

Na každém pivu vydělá havlíčkobrodský hospodský pět korun, v březnu však přišel o patnáct tisíc kvůli rozbitému dataprojektoru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).