Dorty jako detailní ruční práce

19. června 2014, 09:29 - Petr Švihel
19. června 2014, 09:29

Vše začalo tím, že pro svoji dceru chtěla krásný dort ke třetím narozeninám. A její maminka ji vyhecovala, že je šikovná a určitě zvládne vysněný dort upéct a vytvarovat sama. Přestože měla pár týdnů před narozením své druhé dcery, pustila se do díla a v létě 2011 upekla svůj první dort. Dnes fotky dortů Michaely Fajmanové tiskou prestižní oborové časopisy.

„Na první dort to nebylo špatné,“ vzpomíná energická Michaela Fajmanová, která nyní buduje značku Dorty Mifa a jejím rukopisem je trpělivá, pečlivá, až detailní práce. O tři roky dříve, na začátku její cukrářské kariéry, ji po prvním dortu sem tam někdo z nejbližší rodiny nebo přátel požádal, jestli by pro něj neupekla dort. Fotografii hotového díla si Michaela nezapomněla nahrát na Facebook. Chtěla se spíš pochlubit, než že by od začátku čekala, že tím přiláká další zakázky. „Najednou se mi začali přes Facebook ozývat přátelé a známí, jestli bych pro ně taky nevyrobila dort,“ pokračuje Michaela a prozrazuje, že ji časem zakázky přerostly přes hlavu a musela se naučit odmítat.

Péct dorty, nebo si hrát s dětmi

Stále ale měla dorty jako koníček a platit si nechávala symbolicky - za suroviny a k tomu pár korun za vlastní práci. „Zlomilo se to ve mně ve chvíli, kdy jsem vytvořila velmi pracný a složitý dort, na kterém jsem strávila spoustu času. Profesionál by si za něj řekl klidně i pět nebo šest tisíc, já jsem si říkala, že ho dám za 1500 korun. Jenomže přijel kamarád, dort si vzal a jako obvykle mi na stůl hodil 850 korun. A já se nezmohla na odpor. On za to samozřejmě nemohl, ale já si uvědomila, že se to musí změnit, protože daleko výhodnější by pro mě bylo hrát si s dětmi než péct dorty.“ A tak se Michaela rozhodla vše zprofesionalizovat. Doma péct nemohla. „Některé holky to údajně dělají tak, že si koupí domů lednici, kterou vydělí na práci, a úřady jim pečení doma schválí. Naše místně příslušné úřady nechtěly o něčem podobném vůbec diskutovat. Navíc máme doma kočky a psa, takže jsem si musela najít jiné pracovní prostory. Nejdřív jsem zvažovala, že bych si nějaké koupila, chtěla jsem na to dát veškeré své úspory, ale pak jsem si uvědomila, že peníze bych měla dávat spíše do vybavení a práce, ne do prostorů,“ vypráví Michaela. A tak si pronajala ve středočeském městečku Zruč nad Sázavou ateliér, který kompletně vybavila. „Nakonec je to lepší, než kdybych dort předávala na chodbě, kde odpočívá starý pes, ne?“ usmívá se ve své pracovně Michaela.

Umění ocení na svatbách

Od dětských dortů se propracovala ke svatebním, které ji baví nejvíce. A otevřeně přiznává, že jsou pro ni i nejvýhodnější. „Mám ráda se nad dortem zamyslet, jsem velká detailistka. A za pracný dětský dort mi tady v okolí nikdo nezaplatí dva tisíce. Naopak na svatebním dortu lidé nešetří a chtějí, aby byl výjimečný.“ Michaela přiznává, že je cukrářkou spíše instinktivní. Není vyučená, sice absolvovala různé kurzy, ale ze všeho nejvíce dá na svůj instinkt. A ten ji zatím nezklamal. Věděla, že je třeba dbát na image, a vytvořila si vizuálně lákavé stránky i logo své značky. Ostatně na detailní práci jsou postavené i její dorty. Jejich honosnost a pracnost spočívá právě v neuvěřitelně trpělivé práci. Michaela sama vytváří z cukrové hmoty velmi jemné krajky, kterými dorty zdobí. Na jednu svatbu připravila dort s krajkou, která se shodovala s materiálem nevěstiných šatů. Fotografie jejích dortů zveřejnily i prestižní oborové anglické časopisy. Trpělivost a pracnost dokládá také tím, že je schopna vytvořit cukrové květy, které jsou téměř k nerozeznání od pravých. „Velkou radost mi udělalo, že si mě vybrala nevěsta až ze Znojma. Přijeli za mnou a kromě dortu se rozhodla objednat se stejným vzorem i cupcaky a dortová lízátka pro děti,“ nadšeně vypraví Michaela. Právě tímto směrem by své podnikání ráda rozšířila -dorty a další doplňkové sladkosti na svatby. „Teď bych si ze všeho nejvíce přála, abych se dorty dokázala uživit od září i na plný úvazek, a trochu se bojím, že svatby jsou hodně sezonní záležitost,“ má do budoucna Michaela menší obavy. Ovšem na celé léto je už teď při své kapacitě jeden až dva dorty týdně blokovaná. Vypadá to tedy, že její cesta je ta správná.

Michaela Fajmanová
Svůj první dort upekla teprve nedávno - v roce 2011 a to pro svojí starší dceru. Měl to být dort na motiv prasátka Pepy, nakonec se ale rozhodla pro dort s figurkou medvídka. Postupně se díky své šikovnosti, facebooku a smyslu pro detail vypracovala k zakázkám na svatební dorty. Jejího talentu si všimli i prestižní anglické cukrářské časopisy, které prezentovali její umění. Svojí kariéru Michaela zvládna nastartovat během rodičovské dovolené, která ji končí v září, kdy se hodlá věnovat dortům na plný úvazek.

Mohlo by vás zajímat

 Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Magistr hospodářského rozvoje

 Fotbalisté Liverpoolu

Liverpool vydělává na fotbalových přestupech nejvíce

Váňa se na Velké pardubické radoval poosmé

Josef Váňa: Za pravdou jdu tvrdě

Praha  Čínská restaurace po sečuánsku

Sečuánská restaurace na Národní: objevování čínských provincií

Suitest před rokem spustil ostrý start aplikace a usiluje o globální patent

Český Suitest bude na Bits & Pretzels v Mnichově hledat investory

 Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Klára Dostálová: Čínské svatby lákají do Prahy

  • Vlastimil Harapes: Nemám rád cyklostezky a chci zakázat…

  • František Stárek: Už jsem si myslel, že budu v klidu

  • Karolína Topolová: Dovoz ojetých aut se nevyplatí

  • Alexandra Kala: Sleva je u mě zakázané slovo

  • Radka Dohnalová: Lídři by měli rozvíjet své talenty a…

  • Václav Cílek: Vyhnuli jsme se Kurdistánu

  • Petr Lávička: České maso bývá předražené

  • Michal Horáček: Jen já a lidi

  • Miroslav Bárta: Káhiru dobylo jenom pár set jezdců

Hry pro příležitostné hráče