Menu Zavřít

Dopravní odbory chystají na říjen stávku

1. 9. 2009
Autor: profit

Odborové centrály z oblasti dopravy začaly chystat na říjen neomezenou stávku, která by měla postihnout především železnici a pražskou městskou dopravu.

Autor: Martin Siebert

Důvodem prý je hlavně absence zákona o veřejné dopravě, oznámili mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček a šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Zákon, na němž pracuje ministerstvo dopravy několik let, by měl především upravit vztahy mezi jednotlivými organizátory veřejné dopravy. Důvodů pro stávku je však zřejmě více. Před více než měsícem vyjádřily odbory v dopise premiérovi Janu Fischerovi odmítavé stanovisko k otevření železnice konkurenci, odpověď premiéra je prý neuspokojila.

Ve stopách pilotů

Pod dnešní výzvou jsou podepsáni zástupci devíti organizací, například Federace strojvůdců, Unie železničních zaměstnanců nebo Odborová organizace DP Metro.

„K aktivní účasti na této stávce vyzveme i všechny ostatní odborové subjekty,“ píše se v dnešním otevřeném dopise premiérovi, se kterým chtějí odbory jednat.

BRAND24

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky se zástupci úřadu naposledy sešly s odboráři nad zákonem o veřejné dopravě před deseti dny. Zákon by měl jít z ministerstva na vládu ještě v září.

Dopravní odbory nejsou jediné, kdo hrozí stávkou. Odborová organizace pilotů ČSA vyhlásila neomezenou stávkovou pohotovost už minulý týden. Důvodem je podle nich snaha managementu umlčet kritiku ze strany zaměstnanců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).