Menu Zavřít

dopisy

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Vážená redakce, čím více se budou daně zvyšovat, tím více budou poplatníci hledat nejrůznější cestičky jak platit méně. Současná spleť zákonů, novel, vyhlášek a výjimek k tomu přímo vybízí. V Argentině činily některé sazby daní až 80 % a všichni si pamatujeme, jaké to mělo následky.

Lepší způsob je vybírat daně efektivně. Znamenalo by to „vyčištění“ a radikální zjednodušení daňových zákonů Odstraněním tisíce úkrytů a uliček (v podobě úlev a výjimek) v tom bludišti zákona dostaneme jednu přímou cestu ke státní pokladně. Dalším krokem je snížení daňové zátěže, nikoli kosmetické s o to větším mediálním pokřikem, ale razantní a citelné. Takové, aby si ho byl každý na své výplatní pásce či podnik ve svém účetnictví vědom. Odpadnou starosti podnikatelů, kde, kdy, jak a o kolik dát státu méně a navíc bude značně neefektivní platit daňové poradce. Efektivnost se ale nevztahuje pouze na výběr, nýbrž na následné výdaje. Dovolím si uvést malý příklad. Představte si, že jste majitelem stavební firmy a stavíte či rekonstruujete klientovi dům. Dle rozsahu práce jste na tuto zakázku vyčlenil určitý počet dělníků, kteří by práci měli stihnout do daného termínu. Vám se ale zdá, že dosud vykonaná práce neodpovídá harmonogramu a že pokud to bude tímto tempem pokračovat, tak zakázku do termínu nestihnete. Co uděláte? Zvýšíte počet pracovníků, nebo dohlédnete na kvalitu, styl a tempo zaměstnanců a jimi vykonávanou činnost?

BRAND24

Vážení čtenáři! Budeme rádi, podělíte-li se s námi o svoje názory a zkušenosti. Uvítáme reakce na naše články i podněty ze života, které nás mohou inspirovat k dalším materiálům.

Pište nebo telefonujte: Profit Vinohradská 1511/230 100 00 Praha 10 tel.: 225 010 366 fax: 225 010 377 profit@profit.cz kontaktní osoba: Zdena Vavírková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).