Dominanta obce je na prodej

11. února 2008, 00:00 - Robert Šimek
11. února 2008, 00:00

CUKROVAR HOSPOZÍN - Středočeská obec Hospozín leží zhruba 10 kilometrů severovýchodně od Slaného. Její dominantou je vysoký červený komín s bílým pruhem patřící bývalému cukrovaru. A právě tento podnik je nyní na prodej.

Pražská realitní společnost Královská realitní má v nabídce zajímavý objekt. Představuje ho jako „výrobní a skladový areál v Hospozíně“ a jedná se o bývalý cukrovar knížete Kinského.

Rozlehlý areál se skládá z celkem jedenácti různě velkých hal určených k výrobě a skladování. V hlavní hale o rozloze 1000 metrů čtverečních je umístěn jeřáb o nosnosti osm tun. Ostatní prostory mají betonové podlahy a v některých dříve probíhala montáž autobusů.

Součástí areálu je také bývalá ubytovna s vývařovnou pro zaměstnance, 70 metrů dlouhá nástrojárna a třípatrová administrativní budova s garáží. Většina objektů je ve zhoršeném technickém stavu a potřebuje rekonstrukci. Cena je proto poměrně nízká – 12,5 milionu korun.

POPIS OBJEKTU

  • *název - cukrovar knížete Kinského místo - Hospozín kraj - Středočeský lokace - okraj obce typ - průmyslový areál stav - chátrající využití - částečné kult. památka - ne nabízí - Královská realitní cena - 12,5 milionu Kč kontakt - www.kralovskarealitni.cz Cukr s erbem První zmínky o Hospozíně pocházejí již z roku 1318. Obec bývala majetkem drobných vladyků a stávala v ní nevelká tvrz (zanikla za třicetileté války v letech 1618 až 1648). Výraznější rozvoj obce přišel teprve koncem 17. století za Clary-Aldringenů. Od nich roku 1764 koupil Hospozín František Oldřich Kinský (příslušník významné české šlechty s kořeny ve 13. století), který ho připojil k okolním panstvím. V majetku rodu byla obec až do roku 1924. Roku 1869 založil kníže Ferdinand Kinský v Hospozíně cukrovar. Původně byl vybaven hydraulickými lisy na získávání šťávy z řepy a vyráběl konzumní cukr (takzvaný melis). Zpracovával až 92 tun řepy denně a k podniku patřila také menší vinopalna. Od řepy k potrubí**

V roce 1893 bylo zvýšeno zpracování řepy na 600 tun denně a zároveň byla zavedena i výroba surového cukru. Další rekonstrukce proběhla roku 1941, kdy se kapacita opět zvýšila a cukrovar pak zpracovával 30 až 40 tisíc tun řepy ročně a vyráběl kolem pěti tisíc tun surového cukru za rok.

Po znárodnění přešel závod roku 1951 pod nově vzniklý národní podnik Mělnické cukrovary. Zůstal v něm ale jen krátce. Již v letech 1951-53 byl jeho provoz omezován a roku 1955 byl cukrovar zrušen.

Areál poté sloužil různým účelům, po roce 1989 v něm například firmy Potis a Potrubní marketing vyráběly potrubí. Do údržby se však příliš neinvestovalo, budovy jsou proto dnes značně zchátralé.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče