Menu Zavřít

Doménu .web získala za 3,3 miliardy pochybná firma

29. 7. 2016
Autor: CC:(CC BY 2.0) / photosteve101/flickr.com

Aukci o vlastnictví internetové domény .web vyhrála neznámá společnost Nu Dot Co, která za ni zaplatí 135 milionů dolarů (3,3 miliardy korun). Aukční proces zahájený v roce 2012 provázely spory, které skončily u soudu. Jedním z poražených zájemců je i Google.

Vítězná částka ustanovila rekord v prodeji domén, když trojnásobně překročila předchozí nejvyšší sumu 41,5 milionů dolarů, která byla vyplacena za doménu .shop. Průměrná cena za takové domény bývá dokonce sedminásobně nižší.

Proces prodeje žádané koncovky započal už v roce 2012, vzhledem k četným komplikacím se jej ale podařilo dotáhnout do konce až nyní. Na začátku července se o další odložení verdiktu pokusily společnosti Radix a Donuts, které se řadily k zájemcům. Podle jejich mínění nabídka Nu Dot Co obsahovala nesrovnalosti.

Zaštiťující nezisková organizace ICANN, která má na starosti správu systému domén DNS, ale stížnosti zamítla a svolila k uskutečnění závěrečné fáze aukce. Poslední marný pokus ještě učinila Donuts, která žádala vydání dočasného soudního zákazu. Soud v Kalifornii ale žádost zamítl s odůvodněním, že Donuts nemá právo něco takového požadovat.

Vítězná Nu Dot Co byla jedním ze sedmi zájemců. Podle serveru The Register jako jediná nesouhlasila se soukromou aukcí, ve které by se výtěžek rozdělil mezi všechny přihazující, místo toho, aby skončil na kontě ICANN. Správce domén tak v aukci získal částku, která převyšuje jeho roční rozpočet.

Kyberprostor je oficiálně uznanou operační oblastí NATO

NATO uznalo kyberprostor za pátou dimenzi obrany

 kyberprostor

Za firmou Nu Dot Co, která údajně vykazuje všechny známky krycí společnosti, možná stojí majitel domény .com Verisign, který si touto skrytou akvizicí měl ochránit dominantní postavení na trhu. Této spekulaci nahrává i dokument vydaný pro finanční kontrolory, ze kterého vyplývá, že Verisign počítá ve třetím čtvrtletí letošního roku s investicí v přibližné výši 130 milionů dolarů na budoucí uspořádání smluvních práv.

Neúspěšní zájemci budou mít ale i jiné příležitosti. Chystá se totiž dalších šestnáct aukcí na prodej domén.


Dále čtěte:

BRAND24

Nový projekt Centrepoint Verne: datové centrum u Chomutova

Král počítačových pirátů dopaden. Američanům dluží přes 24 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).