Domaine Gitton

03. února 2003, 00:00 - Klára Linhová
03. února 2003, 00:00

Návštěva u vinařePři poznávání francouzských vinařských regionů je asi časově nejnáročnější cesta podél řeky Loiry. Tato oblast nabízí rozmanitá vína, která se od sebe liší různým terroirem a rozmanitými klimatickými podmínkami, jejichž jediným pojítkem je královská řeka.

Návštěva u vinaře

Při poznávání francouzských vinařských regionů je asi časově nejnáročnější cesta podél řeky Loiry. Tato oblast nabízí rozmanitá vína, která se od sebe liší různým terroirem a rozmanitými klimatickými podmínkami, jejichž jediným pojítkem je královská řeka. Při jejich objevování musíte ale počítat s tím, že cesta přes všechny vinice trvá poměrně dlouho, nemluvě o nutných zastávkách ve vybraných sklepích… Naši cestu za loirskými víny jsme začali v Sancerre, které zeměpisně patří do střední Francie, ale vinařsky je začleněno do Val de Loire. Sancerre je proslavené zejména bílými sauvignony, které zde můžeme najít v různých podobách. V neoficiální soutěži mezi špičkovými vinaři, které jsme zde navštívili, se stal těsným vítězem Pascal Gitton. Jeho vinařství se nachází asi pět minut jízdy od historického centra starobylého městečka Sancerre. Po našem příjezdu jsme nejprve zamířili na vinice. Pascal Gitton spravuje několik parcel na okolních svazích, které se svou půdou liší snad každých pár set metrů. Nejprve nám ukazoval křemičitou půdu, ze které získává jeho bílý Sancerre vůni po střelném prachu. Pak jsme pokračovali k vápenitým půdám a nakonec k vinici, jež se nachází nad železnou žilou. Přestože se na všech pěstuje jedna odrůda, jsou mezi jednotlivými víny značné rozdíly. Praktická ukázka vlivu půdy a mikroklimatu nás čekala ve sklepích. Pan Gitton, majitel, hlavní enolog a exportní manažer v jedné osobě, nás všechny uchvátil ochutnávkou přímo ze sudů. V nich se odděleně školí vína z jednotlivých parcel, ale také podle kvality hroznů. A tak jsme odhalovali nejen nádech střelného prachu z křemičitých půd, sametovost z vápenitých půd, ale porovnávali jsme víceméně sud od sudu a objevovali sauvignon tisíckrát jinak.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče