Menu Zavřít

Dojde i na drobné investory

20. 2. 2006
Autor: Euro.cz

REALITNÍ FONDY Lidé budou konečně moci investovat i do realitních fondů. Umožní jim to novela zákona o kolektivních investicích, kterou schválili poslanci. Nyní čeká na "razítko" Senátu a prezidentův podpis. Podle všech dostupných statistik jsou Češi jako investoři silně konzervativní.

REALITNÍ FONDY Lidé budou konečně moci investovat i do realitních fondů. Umožní jim to novela zákona o kolektivních investicích, kterou schválili poslanci. Nyní čeká na „razítko“ Senátu a prezidentův podpis.

Podle všech dostupných statistik jsou Češi jako investoři silně konzervativní. Pomalu sice opouštějí bezrizikové bankovní účty ve prospěch podílových fondů (loni se objem jejich aktiv zvýšil zhruba o třetinu). Při výběru ale nejčastěji dávají přednost fondům peněžního trhu, které o moc větší výnosy neposkytují. Realitní fondy, které u nás pro drobné investory byly a jsou zatím víceméně nedostupné, jim mohou nabídnout v potřebné míře „konzervativní“ možnost.

Ve standardních ekonomikách nejsou výnosy těchto fondů nijak oslnivé, ale na druhé straně je s nimi spojeno jen minimální riziko. Ceny nemovitostí, pokud nedojde k nějakému velkému hospodářskému otřesu, jsou totiž stabilní s permanentní tendencí k růstu. Dvojnásob to platí pro Česko, kde se zhodnocení prostředků vložených do realit pohybuje mezi šesti až osmi procenty.

DOBRÉ ZKUŠENOSTI

Realitní fondy u nás ale působí už několik let. Je to reakce na boom, který dnes u nás trh nemovitostí prožívá. V tomto ohledu jde samozřejmě především o komerční objekty, tedy maloobchodní, administrativní, logistické a podobné. Fondy skoupily, co se dalo, přičemž k nejagilnějším patřily například Heitman, DIFA, Invesco či Sachsen.

Už z jejich názvů je patrné, že z vysokých realitních výnosů těžily hlavně zahraniční společnosti. U nás jsou zatím - podle potenciálních zakladatelů - legislativní poměry na tomto poli nejasné a jejich zakládání komplikované. Stranou v podstatě nerizikových realit se držely i penzijní fondy. Jejich postoj novela zákona o kolektivním investování možná změní.

„Důkladně jsme analyzovali možnosti a potenciál sektoru nemovitostí. Tento typ investic je z našeho pohledu perspektivní, a proto máme v úmyslu ho využít k lepší diverzifikaci portfolia našeho fondu. Objektem našeho zájmu jsou především nepřímé investice do nemovitostí,“ komentuje současný vývoj Petr Brousil z Penzijního fondu České pojišťovny.

Jakousi čestnou výjimkou v domácí absenci na realitním investičním trhu jsou fondy CEE Property Development Portfolio (CPDP) a Czech and Slovak Property Fund (CSPF), kde má - jako investor - účast Česká spořitelna.

PŘEVIS POPTÁVKY

„Podle některých názorů je převis poptávky nad nabídkou v Česku pětinásobný,“ říká Sebastien Dejanovski ze společnosti CSIA, která je správcem fondu CSPF. Vhodná investiční strategie ovšem tento deficit může překlenout. „Přizpůsobili jsme se místním podmínkám a nakupujeme i objekty menší, s cenou minimálně 250 miliónů korun,“ dodává Dejanovski.

Velké fondy totiž vyžadují objekty od jedné miliardy výše. Díky tomu CSPF i přes nedostatek investičních možností loni realizoval akvizice za 3,34 miliardy korun s průměrným osmiprocentním výnosem (celkem má fond k dispozici 12 miliard korun). Patřil k nim například Smíchov Business Park, budova PVT v Praze 9, nebo českobudějovické Mercury Center, které je teprve ve výstavbě. Jde o obchodně-administrativní komplex v centru jihočeské metropole, do něhož budou zakomponována autobusová a železniční nádraží. CSPF přitom investiční spektrum rozšiřuje i na Slovensko a věcně také na rezidenční projekty.

BRAND24

Správu pro její investory zajišťuje skupina Sekyra. I ten má k dispozici 12 miliard korun a podle Radka Poláka ze Sekyra Group fond jednak kupuje a spravuje už existující objekty, jednak se angažuje přímo v developmentu. K dosavadním akvizicím fondu patří například pražská centrála T-Mobile či Gallery Myšák. Fond se zaměřuje také na oblast cestovního ruchu. „Letos chceme do této oblasti investovat okolo jedné miliardy korun. Vedle hotelu Savoy, který se nachází v centru Špindlerova Mlýna, v těchto dnech připravujeme akvizici dalšího hotelu, tentokrát pražského,“ komentuje záměry v této oblasti Polák.

Podle něj se fond připravuje i na změnu poměrů v souvislosti s několikrát zmíněnou novelou „investičního“ zákona. „Existuje několik možností. Může se jednat o otevření stávajícího fondu, nebo založení fondu nového, který by byl určen právě drobným investorům,“ dodává Polák. Lze předpokládat, že takový fond by měl u nás úspěch. Na rozdíl od minulosti, kdy byl minimální vklad investora dva miliony korun, bude o velikosti vkladu rozhodovat zakladatel. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o částce 10 tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).