Do vína jsou třeba investovat statisíce

21. března 2005, 00:00 - (ina)
21. března 2005, 00:00

TOMÁŠ BESEDA, ŘEDITEL NÁRODNÍ Banky vín:* Lze podle vás úspěšně investovat do vína? Kolik se na tom dá vydělat? Institut "investičního vína" u nás zatím příliš rozvinutý není. Jde ale o velmi perspektivní obor. Investor by však v žádném případě neměl být naprostým laikem, a to ani v případě, že se spoléhá na odborná doporučení sommeliérů či specialistů na víno.

TOMÁŠ BESEDA, ŘEDITEL NÁRODNÍ Banky vín:

* Lze podle vás úspěšně investovat do vína? Kolik se na tom dá vydělat?

Institut „investičního vína“ u nás zatím příliš rozvinutý není. Jde ale o velmi perspektivní obor. Investor by však v žádném případě neměl být naprostým laikem, a to ani v případě, že se spoléhá na odborná doporučení sommeliérů či specialistů na víno. Ale k otázce: vydělat na víně lze i zajímavé částky, stejně jako prodělat. Ze zkušeností mohu říci, že zhodnocení vína třetí rok po sklizni dosahuje v průměru 16 procent. Základním předpokladem je ale nákup mladého vína přímo od vinaře jako prvovýrobce. Jakýkoli další mezičlánek zvyšuje cenu a zhodnocení pak není tak velké.

* Jak vysokou částku by měl člověk obětovat, aby měl výnos smysl?

Rozhodně v řádu statisíců korun. Je totiž důležité, aby se šarže nakupovaných vín pohybovaly v řádech desítek až stovek kusů. Jednotlivé láhve pak totiž nejsou pro případné zájemce a prodejce z řad specializovaných vinoték či restaurantů zajímavé. Musíte také vzít v úvahu, že vína musíte pravidelně degustovat, a tím zjišťovat jejich kondici. Takzvané „zlomené víno“, tedy mok bez jiskry, vitality, které jsme nechali v archivu až příliš dlouho, na trhu příliš neuspěje.

* Je možné investici do kvalitního vína nějak porovnat s bankovními produkty?

Řekl bych, že lepší srovnání je spíše s kurzovými sázkami. Víno je živý organismus, který ovlivňuje celá řada faktorů. Říci předem, jaké víno bude, jak se bude prodávat, kolik ocenění získá a podobně, jednoduše nelze. Naopak důsledným vyhledáváním a porovnáváním existujících informací (umístění ze soutěží, velikost vyráběné šarže, proslulost vinaře, chemické a chuťové parametry vína) lze míru rizika snížit na přijatelnou úroveň.

* Jak dlouhou dobu je zapotřebí počkat?

U kvalitních domácích bílých vín (pozdních sběrů nebo výběru z hroznů) můžeme nejčastěji hovořit o rozpětí mezi 3-6 lety. U špičkových červených od 5 do 10 let. V případě ledových a jim podobným vínům to může být ještě déle. Najdou se však, například v archivních sklepech Znovínu Znojmo, naprosto unikátní lahve čtyřicet padesát let staré, které jsou i přes svůj věk stále pitelné. Příkladem může být Ryzlink vlašský z roku 1947, jehož prodejní cena dosáhla 100 tisíc korun. O víno přesto byl takový zájem, že je dnes už neprodejné.

Foto autor| foto: Tomáš Turek/ Euro

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

Hry pro příležitostné hráče