Menu Zavřít

Do Strakovy akademie míří nová krev

19. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Dlouho slibovaná a už téměř odpískaná rekonstrukce vlády se přece jen uskutečnila.

Do kabinetu přicházejí nové tváře – Petr Bendl, Daniela Filipiová, Pavel Svoboda a Michael Kocáb. Získá s nimi vládní tým novou dynamiku, jak sliboval premiér Mirek Topolánek?

Vládu opouštějí čtyři ministři. Z funkce vicepremiéra a postu ministra pro místní rozvoj odchází lidovecký předseda Jiří Čunek, za Stranu zelených Džamila Stehlíková a za ODS ministři zdravotnictví Tomáš Julínek a dopravy Aleš Řebíček. Vicepremiérkou za lidovce se místo Čunka stane ministryně obrany a místopředsedkyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

Rozvrácené ministerstvo pro místní rozvoj převezme po Čunkovi dosavadní ministr a předseda legislativní rady Cyril Svoboda, kterého na legislativě nahradí nová tvář – diplomat Pavel Svoboda. Za Stehlíkovou nastoupí na agendu lidských práv hudebník Michael Kocáb. Křeslo šéfa rezortu dopravy po Řebíčkovi obsadí bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. A nejdůležitější změnou na postu ministra zdravotnictví bude po Tomáši Julínkovi senátorka Daniela Filipiová (na snímku). Do funkcí nastoupí 23. ledna. „Jsem přesvědčen, že tyto změny povedou k zefektivnění práce kabinetu. Zároveň znamenají posílení koaliční spolupráce,“ říká premiér Mirek Topolánek.

Filipiová bude pod tlakem

Některé spolustraníky překvapilo, že Filipiová na nabídku kývla, protože se prý potýká s velkými zdravotními problémy. „A vzhledem k současné situaci ve zdravotnictví, tlakům na zrušení poplatků ze strany ČSSD i některých koaličních poslanců bude vystavena obrovskému tlaku,“ obává se místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Sám Topolánek potvrdil, že zdravotnictví je nejkomplikovanější rezort.

Pro mnohé občanské demokraty, kteří si nepřáli odvolání Julínka, je však důležité, že Filipiová chce pokračovat v reformách svého předchůdce. „Reformy jsou dobré nejen pro české zdravotnictví, ale i pro české pacienty,“ ujistila. Je také zastáncem regulačních poplatků. Architektka Filipiová není specialistkou na zdravotnictví ani ekonomickým manažerem a do diskuzí o reformách se významně nezapojovala, i když pracovala v senátním sociálním a zdravotním výboru, ale podle Topolánka bude zastávat hlavně politickou funkci. Musí obhájit a „prosadit alespoň ty zdravotnické zákony, které jsou už ve sněmovně, a připravit zdravotnictví na přicházející problémy související s ekonomickým ochlazením“. Hlavní část reforem Tomáše Julínka, tedy převod zdravotních pojišťoven na akciové společnosti, už ODS zřejmě vzdává, protože nemá naději je v tomto volebním období a v tomto koaličním složení prosadit. „Existuje snaha zamést zdravotnictví pod koberec,“ míní odcházející ministr Tomáš Julínek.

Naopak šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek tvrdí: „Je zřejmé, že ministerstvo bude nadále řízeno stávajícími poradci a náměstky, jejichž bude paní Filipiová monstrancí.“ Její dosavadní kariéra prý nesvědčí o tom, že by byla schopna být dobrým krizovým manažerem, kterého české zdravotnictví tolik potřebuje. Paroubek by nejraději viděl, kdyby vláda „s ohledem na své výsledky“ podala demisi jako celek. „Vláda, ve které je ministrem vnitra člověk, z něhož mají větší obavy policisté než podsvětí, nebude důvěryhodná nikdy,“ říká šéf ČSSD.

Výhodou Filipiové je však také to, že je z pražské organizace ODS, která volala po zastoupení Prahy ve vládě. Jenže na posty odvolaných ministrů navrhovala pražská ODS jiné kandidáty – Julínkova kritika, lékaře Borise Šťastného, a poslance Jana Būrgemeistera. Topolánek však usnesení pražské ODS odmítl. „Pokládám za úsměvné, když někde hlasují o něčem, co je v ústavní pravomoci premiéra,“ komentoval snahy pražských občanských demokratů na posílení vlivu v kabinetu.

Odvolání Aleše Řebíčka není velkým překvapením. Topolánek řekl, že nepatřil k výrazným ministrům, ale dal podle něj rezort do pořádku a zdvojnásobil investice do infrastruktury. Šéfovi dopravy spíš zlomilo vaz, že vyvolával řadu podezření svým propojením na firmu Viamont, v níž do svého nástupu do kabinetu působil. Za jeho vedení ministerstva získávala původně malá a nevýznamná společnost obrovské státní zakázky.

„Nominace Petra Bendla nemůže nikoho překvapit,“ prohlásil Topolánek s tím, že Bendl byl v minulosti stínovým ministrem dopravy a spojů. Nastupující ministr chce hlavně zlepšit čerpání dotací z evropských fondů. Ministerstvo dopravy se zřejmě stane ministerstvem bývalých hejtmanů. Do úřadu mají údajně do funkcí náměstků nastoupit další bývalí vládci regionů z ODS – Jiří Šulc, Ivo Toman a Pavel Skokan. Svého náměstka na dopravě chtějí vyměnit i zelení.

Nominaci Bendla však kritizují sociální demokraté. Vyčítají mu, že ve středních Čechách nebyl schopen uhlídat ani manažery nemocnic, kteří si pod jeho vedením odhlasovali nemravné odměny. „Učinit takto neschopného člověka, kolem kterého je navíc pachuť korupce, ministrem dopravy, které má na starosti mimo jiné miliardové zakázky, je naplněním rčení o kozlu, který se stal zahradníkem,“ podotýká předseda ČSSD Jiří Paroubek.

ODS se těžko smiřuje s Michaelem Kocábem

OBMĚNA KABINETU

Noví členové vlády

Daniela Filipiová – ministryně zdravotnictví, Petr Bendl – ministr dopravy, Pavel Svoboda – ministr a předseda legislativní rady, Michael Kocáb – ministr pro lidská práva.

  • *Další změny Vicepremiér za KDU-ČSL – ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr pro místní rozvoj – Cyril Svoboda. Z kabinetu odcházejí Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ministr dopravy Aleš Řebíček, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Někteří občanští demokraté se těžko smiřují s osobou hudebníka a bývalého poslance Federálního shromáždění Michaela Kocába. Námitky, že neúspěšný kandidát na senátora nemá dostatečný politický mandát, však šéf zelených Martin Bursík odmítá. „To, že někdo je neúspěšným kandidátem do Senátu, kde se volí většinovým systémem, za politickou stranu, která má podporu mezi třemi a dvanácti procenty, není žádná hanba,“ tvrdí. Kocába považuje za silnou osobnost, která pracovala pro bývalého prezidenta Václava Havla. „Má široký okruh lidí, s kterými může spolupracovat,“ dodává. A pokud bude někomu z ODS vadit jeho spojení s lidmi kolem exprezidenta, je to podle Bursíka „jeho problém“. Němcová změnu Kocába za Stehlíkovou nechápe. „Kocáb je pro ODS celkem kontroverzní jméno, reprezentuje jiný styl, přináší spíš politický náboj než rezortní. Napětí ve vládě může vzrůstat, protože zelení s ambiciózní a výraznou osobností sáhli po větším vlivu, než měli,“ míní. „Já jsem byla s prací ministryně spokojená, víc v současné době nemohla udělat. Já bych ji neměnila,“ dodává Němcová. Jenže Bursík připustil, že post Stehlíkové byl nejsnáze obměnitelný. Nejpodstatnější podle předsedy zelených je skutečnost, že vláda aktualizuje svůj program. Vedle postupného plnění programového prohlášení vlády formou návrhů zákonů a koncepcí pracuje vláda podle ministra životního prostředí na zformulování vládního programu, kterým chce reagovat na dopady finanční krize do české ekonomiky. „To se stává prioritou. Tady vidím největší prostor pro modernizaci české ekonomiky, přechod na úspory. Největší čas věnujeme analýzám a přípravě nějakého modulu, abychom vytvořili řádově několik tisíc pracovních míst v oblasti enviromentálních technologií,“ uvádí Bursík. Premiér odmítl návrh sociální demokracie, aby vláda s novými tvářemi požádala sněmovnu o důvěru. „Nemám pocit, že bychom jakkoli měnili formát programového prohlášení. Nemyslím si, že se v této chvíli necháme vyprovokovat k něčemu takovému,“ říká. Rekonstrukce měla namále**

Ještě počátkem minulého týdne už téměř nikdo nevěřil, že k nějaké rekonstrukci vůbec dojde. Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek nechtěl kabinet opustit, a když se za něj i za ministra financí Miroslava Kalouska postavilo vedení strany, sám premiér zpochybnil, že dál bude na obměně trvat. S tím se však nemínili smířit zelení, kteří už měli za Džamilu Stehlíkovou náhradu – hudebníka Michaela Kocába. „Kdybychom podobně jako KDU-ČSL odmítli personální změnu ve vládě, tak by neodešel ani nikdo z ODS. A tam byly změny potřebné. Ministerstvo životního prostředí například kritizovalo rezort dopravy, kde je velké zpoždění v celoplošném zavádění mýtného u nákladních automobilů nad 3,5 tuny. To už mělo být dávno hotové. Stejně jako víkendové omezení jízd kamionů,“ prohlásil předseda zelených, vicepremiér a šéf rezortu životního prostředí Martin Bursík. „Rozhodnutí, že jedním z kroků reagujících na výsledky krajských a senátních voleb bude určité oživení kabinetu, bylo dobré. Ale strašně dlouho se to vleklo. Dalo se pochopit, že ODS čeká na výsledky svého kongresu, ale pak už ne,“ dodává. „Rozhodnutí lidovců, že nevymění nikoho, a vyjádření premiéra, že rekonstrukce už nemá žádnou prioritu, to už bylo za hranicí snesitelnosti. Řekl jsem, že my personální změnu uděláme a tím donutíme koaliční partnery, aby to udělali taky, protože už jde o prestiž vlády jako celku,“ vysvětluje Bursík. Pochvaluje si, že to byl „strategicky mazaný krok“, který pohnul ledy a spustil obměnu kabinetu.

BRAND24

Bez odchodu nejslabšího ministra Jiřího Čunka by rekonstrukce vlády neměla smysl. „Právě on byl tím, kdo vládu táhl ke dnu,“ je přesvědčena stejně jako Bursík i místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Nikoli překvapivě tedy premiér Topolánek prohlásil, že změny nebude dělat jen proto, aby jako „Mirek Dušín“ dostál slovu danému „někdy v říjnu“. „Není to rezignace na změny, je to spíše zhodnocení situace. Já se v nejbližších hodinách rozhodnu, zda změny proběhnou, či ne,“ řekl před týdnem.

Naštěstí samotní lidovci nakonec donutili svého předsedu rezignovat. „Nebylo to jednoduché,“ připustil jeden z členů vedení strany. O ulehčení, které konečné rozhodnutí Čunka rezignovat na post místopředsedy vlády ministra pro místní rozvoj ve straně znamenalo, dokazuje fakt, že pro řešení, jak obměnit lidovecké členy vlády, hlasovali všichni členové celostátního výboru strany jednomyslně. Čunkův odchod tak uvolnil cestu ke slibované obměně a uhasil komplikovanou situaci uvnitř vlády i celé koalice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).