Menu Zavřít

Do sprchy, nebo do altánu?

25. 4. 2005
Autor: Euro.cz

KOUPELNA Kdo se rád sprchuje, možná už ví, že jednoduchou sprchovou růžici nahradily důmyslnější systémy, které očistu těla dokáží proměnit v dokonalý prožitek. Moderní vývojové trendy přinášejí celou řadu nových a inovovaných sprchovacích zařízení.

KOUPELNA Kdo se rád sprchuje, možná už ví, že jednoduchou sprchovou růžici nahradily důmyslnější systémy, které očistu těla dokáží proměnit v dokonalý prožitek. Moderní vývojové trendy přinášejí celou řadu nových a inovovaných sprchovacích zařízení. Kromě základních sprchovacích funkcí jsou moderní přístroje vybaveny také masážními tryskami, skotskými střiky, parní lázní, z nichž některé jsou spojeny s funkcí saunování, aromaterapií, světelnými efekty a dalšími požitky. Jednotlivá zařízení se vyznačují atraktivním designem a možnostmi různorodého umístění v malých i velkých koupelnách. CO JSOU „SPRCHOVÉ RODINY“

Sprchové armatury doznaly mnoho změn. Nové technologie integrované na malém prostoru zabezpečují velké množství funkcí a možností použití, které jsou dány i moderním designem a důmyslným ergonomickým tvarem sprchových prvků. Jedná se o nejnovější řady modelů sprchových hlavic - s rukojetí, bočních masážních a nebo hlavových, tzv. talířových, které v nejnovějším designu a s větším průměrem hlavice zabezpečí širší dopad vody na tělo. Aby prožitek ze sprchování byl dokonalý a blahodárný, sestavují se jednotlivé prvky do vzájemně sladěných kompletů neboli „sprchových rodin“. Pomocí přepínače pak lze libovolně nastavit funkce jednotlivých sprch, například jednotlivě nebo v párech, včetně střídání různých typů proudů vody, například velkoplošný, jemný, pulzující, až po takzvaný přívalový.

Sprchové komplety lze instalovat klasicky jako nástěnné, ale v poslední době při umísťovaní armatur nastává zřetelný posun k podomítkovým. Jsou výhodné zejména tím, že míchání vody a veškeré technologie jsou „ukryty pod omítkou“, na povrchu stěny zůstává pouze ovládání. Některé typy „rodin“ se instalují jako kombinované, což znamená, že umožňují centrální podomítkové těleso zabudovat předem a armaturu osadit až při konečné montáži a později ji kdykoliv vyměnit za jiný model.

SPRCHOVÝ PANEL MNOHA FUNKCÍ

Ke komfortnímu sprchování slouží tzv. sprchové panely, jejichž vznik podnítila obliba hydromasážních van. Jedná se o úspornější kombinaci sprch a trysek umístěných na vertikálním panelu, který se upevňuje na obloženou zeď sprchového koutu nebo vany se zástěnami. Také se hodí pro rohovou instalaci. Velmi praktické a estetické je i provedení v podobě volně stojícího sprchového sloupu s horní sprchou a bočními masážními tryskami ve variantě s ruční sprchou (s možností použití několika druhů proudů). Dovoluje sprchování ve volném prostoru. Ve střední části se nacházejí otočné postranní sprchy s masážními tryskami, které jsou směrově nastavitelné (podle typu panelu jich bývá šest nebo osm). Panely jsou osazeny termostatickou baterií, která zaručuje okamžité dosažení správné teploty proudů, čímž šetří čas i množství spotřebované vody, ale i bezpečnost proti opaření při náhlém výpadku dodávky studené vody.

Lze je ovládat ručně nebo elektronickým systémem, případně oba způsoby kombinovat. Podle vkusu a stylu koupelny si lze vybrat panel v nejrůznějších úpravách a materiálech, například akrylátové v mnoha barevných odstínech, z lesklého a matného kovu, teakového dřeva s vodoodpudivou úpravou a další.

Tvar a barva sprchového panelu nemusí být v žádném případě omezením pro vaši koupelnu, jak ukazují fota na protější straně.

MASÁŽNÍ A PARNÍ SPRCHOVÉ BOXY K nadstandardnímu vybavení koupelen patří masážní a sprchové boxy. Jedná se o rohový nebo stěnový komplet, sestavený ze sprchové vaničky, na kterou navazují průhledné stěny a dveře. Box se instaluje jako celek, zadní stěnu (nebo roh) vyplňuje obvykle komfortní sprchový panel s integrovanou sedačkou. Boxy -designově a technicky na výši - jsou vybaveny termostatickými bateriemi, masážními, hlavovými i ručními sprchami, masážními tryskami a dalším příslušenstvím. Pokud je kabina uzavřena víkem (obvykle ve výši 2300 mm) a opatřena elektrickým vyvíječem páry, jedná se o parní sprchu, umožňující relaxaci v páře. Ke špičkovému komfortu patří boxy s multifunkčním ovládacím panelem, vybavené rotačními tryskami pro masáže vsedě i vestoje, které lze zaměřit na určité oblasti těla -krční, bederní páteř aj. Uživatel si může na elektronickém displeji elektronicky naregulovat některý typ hydromasáže, směr a intenzitu paprsků vody, zvolit si rychlost cyklů, popř. některé trysky vyřadit. SPRCHOVÉ ALTÁNY**

BRAND24

Sprchové altány jsou solitérní variantou sprchových boxů určené k volnému umístění v koupelnových místnostech nebo domácích tělocvičnách. Obvykle čtveřice nosných sloupů propojených skleněnými zaoblenými stěnami (celek tvoří válec) nese komplexní sprchovou sadu, elektronický ovladač a programátory. A altán je vybaven příjemným osvětlením. Větší typy dovolují sprchování ve dvou, menší typy mohou mít rohovou konstrukci se dvěma sloupy.

Mobilní koncepci sprchování představuje například malý oválný sprchový altán Cocoon. Design je přizpůsoben pohybům člověka: dole je úzký s dostatkem místa pro nohy, nahoře velmi prostorný, čímž umožňuje svobodu pohybu. Boční sprchy působí příjemně díky různým druhům proudění vody. Zábradlí na vnější straně altánu se průtokem horké vody směrem k bočním sprchám zahřívá a slouží tak současně jako ohřívač ručníků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).