Menu Zavřít

Do Novy se vrací původní investoři

20. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Návrat mediální společnosti CME do České republiky by mohl přispět k dalšímu přílivu amerických investic. Patnáct miliard korun. Tolik zaplatila společnost Central European Media Enterprise (CME) za 85procentní podíl ve společnostech, které ovládají televizi Nova.

Návrat mediální společnosti CME do České republiky by mohl přispět k dalšímu přílivu amerických investic. Patnáct miliard korun. Tolik zaplatila společnost Central European Media Enterprise (CME) za 85procentní podíl ve společnostech, které ovládají televizi Nova. Přesněji jde o koupi firmy Nova Holding, jež mimo jiné vlastní také společnost CET 21 - držitel licence k televiznímu vysílání. Kvůli tomu nemusí schvalovat prodej Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, ale pouze Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Původní majitel Nova Holding - společnost PPF - získá z prodeje kromě 529 milionů dolarů v hotovosti také 113 milionů v akciích CME. Tím PPF vstoupí také do všech ostatních televizí, které CME pokrývá.

NÁVRAT ZHRZENÉHO OTCE

Největším překvapením na prodeji TV N ova je její nový spolumajitel. Původně se spekulovalo o německém mediálním gigantu Bertelsmann. Zpráva o příchodu CME byla pro všechny bleskem z čistého nebe. CME byl totiž původní investor do TV Nova, se kterým se její tehdejší ředitel Vladimír Železný rozešel ve zlém. Spor mezi Železným a americkým investorem naplno vypukl 19. dubna 1999. Tehdy CME Železného odvolala zpozice šéfa televize. CME ovládla sice servisní firmu ČNTS, ale neměla pod kontrolou vysílací licenci. Tu dodnes drží společnost CET 21, v níž byl Železný většinovým vlastníkem. Proto tehdy mohl dnešní europoslanec odejít a založit si novou Novu na Barrandově bez účasti Američanů. Ti se bránili smlouvami, které se Železným měli, a spor hnali až před arbitrážní soud. Mezinárodní rozhodčí jim dali za pravdu a český stát odsoudili k pokutě přes deset miliard korun za neochránění cizích investic. CME tak dnes opět vlastní televizi N ova, teoreticky na úhradu akvizice musela vynaložit v hotovosti jedinou miliardu. Deset miliard měla od českého státu a čtyři miliardy uhradila v akciích. Obnovená investice CME by měla restaurovat zájem amerických firem o masivní investice v ČR. V případě N ovy jde o největší přímou investici americké společnosti. Americký velvyslanec v P raze William Cabaniss řekl pro deník MF Dnes, že investice je potvrzením obnovené důvěry investorů.

DIGITALIZACE ANO, ZLEVNĚNÍ NE

BRAND24

Televizi Nova posledních osm let klesá sledovanost. Její podíl na vysílacím trhu se pomalu zmenšuje, a tak noví majitelé udělali první důrazný krok odvolali programovou ředitelku Libuši Šmuclerovou. I přes snižování počtu diváků si však podnikatelé i firmy mohou nechat zajít chuť na případné zlevnění reklamy. Generální ředitel TV N ova Profitu řekl, že se o snižování ceny reklamy vůbec neuvažuje (viz rozhovor na vedlejší straně) .

Jedinou nadějí tak je pro firmy chystaná digitalizace televizního vysílání. Ta by měla rozšířit počet televizních okruhů a se širší nabídkou by měla klesnout cena reklamy. Už dnes se dá sice pořídit televizní spot za několik málo tisícikorun či stokorun, jde však vyloženě o regionální televize s menším inzertním dopadem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).