Menu Zavřít

Do finále na plný plyn

23. 10. 2006
Autor: Euro.cz

EVROPSKÉ FONDY Dlouhodobě katastrofální údaje o neschopnosti České republiky čerpat evropské fondy se zlepšují. Kvůli zbytečně pomalému startu však na maximální využití těchto peněz zbývá jen málo času. Snad bude stačit. Kypr, Česko a nad nimi zbytek nováčků.

EVROPSKÉ FONDY Dlouhodobě katastrofální údaje o neschopnosti České republiky čerpat evropské fondy se zlepšují. Kvůli zbytečně pomalému startu však na maximální využití těchto peněz zbývá jen málo času. Snad bude stačit.

Kypr, Česko a nad nimi zbytek nováčků. Takové bylo ještě na konci září pořadí úspěšnosti zemí EU-10 v čerpání ze strukturálních fondů a kohezního fondu.

„Situace není kritická, ale je to vážné varování,“ nebrala si tehdy servítky eurokomisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaitusová. Zvláště Česko a Polsko plísnila za zbytečně rozsáhlou administrativu zdržující plynulé čerpání.

Ostatně na možnost, že Česko můžeme přijít o část peněz z těchto fondů, upozorňoval nejen Brusel, ale i domácí odborníci. Podle pravidla n + 2 lze totiž prostředky vyčleněné na rok 2004 vyčerpat nejpozději do konce roku 2006. Pokud ne, vracejí se zpět do unijního rozpočtu. Ledy se naštěstí na poslední chvíli začaly pohybovat.

KDYŽ TEČE DO BOT

Poslední čísla totiž ukazují, že se peníze k jednotlivým žadatelům dostávají stále rychlejším tempem. „Meziměsíčně vzrostlo čerpání o téměř tři miliardy korun,“ uvedla začátkem října mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Víšková.

„Do určité míry mají zpoždění na svědomí mechanismy čerpání fondů, například systém zpětného financování, kdy se peníze dostávají k příjemcům až poměrně pozdě. K současnému zlepšení razantně přispěl přístup politiků, kteří konečně začali vnímat evropské peníze jako prioritu číslo jedna a příslušně tlačí na úředníky. Svůj podíl na tom mají častá varování ze strany Evropské komise, opravdu totiž hrozila možnost, že budeme peníze vracet,“ shrnuje důvody náhlého posunu kupředu analytik poradenské firmy Raven Consulting Martin Krištof. Konkrétně zmiňuje změny k větší koncepčnosti celého systému. Z podstatných drobností také vyšší důraz na dodržování jednotlivých lhůt a časových limitů zodpovědnými úředníky nebo posílení administrativních kapacit. „Přestože už nejspíše nedoženeme ty nejlepší z nováčků, neměli bychom skončit na chvostu. Samozřejmě s problémy se budou potýkat třeba programy pro Prahu, celkově ale Česká republika počáteční zpoždění dohání,“ konstatuje Krištof.

ZKOUŠKA JE ZA NÁMI, OD TEĎ NAOSTRO

Zdá se tedy, že se Česko nakonec blamáži vyhne a většinu evropských peněz vyčerpá. Z prostředků vyčleněných na rok 2004 se už do rukou koncových žadatelů dostalo 79,2 procenta. Z celkového objemu pro programovací období 2004-2006 je smluvně ošetřeno příjemných 73 procent. Ale přestože se jedná o desítky miliard korun, jde pouze o malou zkoušku před nadcházejícím obdobím 2007-2013, ve kterém se Česku nabízí suma mnohonásobně vyšší, přesahující 23 miliard eur. Zde už příliš místa pro řešení problémů na poslední chvíli nebude a celý systém by proto měl raději hladce a bezchybně fungovat už od samého počátku.

ČERPÁNÍ STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ

(stav ke konci srpna 2006)

programy prostředky na období

2004-2006

rozvoj regionů 12,834 mld. Kč

lidské zdroje 9,060 mld. Kč

podnikání 7,368 mld. Kč

infrastruktura 6,959 mld. Kč

zemědělství 4,941 mld. Kč

hl. město Praha 3,687 mld. Kč

ostatní 1,339 mld. Kč

BRAND24

celkem 46,191 mld. Kč

Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).